Hlavní obsah

Do Makedonie pronikly v posledních dnech tisíce uprchlíků, zoufale se snaží dostat dál

Makedonská policie, která se v sobotu večer nečekaně stáhla od hranic s Řeckem, umožnila přechod do země zhruba dalším 1500 migrantů. Ti se přesunuli do nejbližšího města Gevgelija, odkud se spolu s ostatními běženci snaží vlaky či autobusy dostat na sever k hranicím se Srbskem a odtud dále do západní Evropy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na makedonském nádražíVideo: Reuters

 
Článek

Spojů na sever však z místa odjíždí velmi málo a pro většinu migrantů je velmi obtížné se do některého z nich dostat. Největší šance mají v tlačenici mladí muži, zatímco ženy s dětmi a staří lidé zůstávají na místě, kde se jim snaží pomoci pracovníci humanitárních organizací.

V sobotu se několika tisícovkám uprchlíků podařilo proniknout do Makedonie přes policejní kordon a zátarasy z ostnatého drátu. Těžkooděncům se je nepodařilo zadržet ani za pomoci ohlušujících granátů a slzného plynu. Následně se stáhli.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Uprchlíci na makedonském nádraží Gevgelija

Podle BBC přešlo přes Makedonii jen za poslední dva měsíce 44 000 migrantů. Další uprchlíci z Řecka do země dále přicházejí.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Uprchlíci na makedonském nádraží čekají na některý z vlaků, který by je odvezl k hranicím se Srbskem.

Migranti se do Evropy snaží dostat i přes Středozemní moře. Italské námořnictvo v sobotu zachránilo u břehů Libye kolem 3000 migrantů z lodí. Zatím není jasné, kam budou umístěni.

Do země letos dorazilo již 104 000 běženců zejména z Afriky a Blízkého východu i Asie. Zhruba 2300 lidí přišlo o život při pokusu překonat Středozemní moře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám