Hlavní obsah

Letadlo se při letecké show na jihu Anglie zřítilo na rušnou dálnici, sedm mrtvých

Novinky, bok
Aktualizováno

Sobotní přehlídka letecké techniky Shoreham Airshow 2015 nedaleko anglického Brightonu skončila tragicky. Pilot bojového letounu po nevydařeném manévru dopadl na nedalekou dálnici A27, kde zasáhl několik projíždějících vozidel. Pilot je v kritickém stavu v nemocnici. Podle BBC zůstalo na místě sedm mrtvých.

Letadlo se při letecké show na jihu Anglie zřítilo na rušnou dálnici

 
Článek

Všechny oběti zemřely ihned na místě nehody, uvedl pro BBC mluvčí záchranných složek South East Coast Ambulance Service. Několik dalších lidí s vážnými poraněními bylo odvezeno do nemocnic. Čtrnáct lidí bylo ošetřeno na místě s menšími zraněními.

Tisíce diváků zděšeně sledovaly, jak se letoun Hawker Hunter z roku 1950 nekontrolovaně řítil k zemi, kde následně explodoval. Při dopadu zasáhly trosky letounu několik vozů na nedaleké rušné dálnici.

Pilota se podařilo z hořících trosek včas vytáhnout a byl transportován do nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Hawker Hunter

Svědci popsali, že se po nevydařené otočce letadlo na zemi proměnilo v ohnivou kouli. „Proletěl nad námi, dělal výkruty a otočky. Při jedné to ale najednou vypadalo, jako by letadlo ztratilo výkon, a pak se zřítilo k zemi,” popsal pro Dailymail  situaci osmačtyřicetiletý Tony Wallace, který byl na přehlídce se svými dvěma dětmi.

„Viděli jsme to všechno na vlastní oči. Letadlo spadlo přímo na silnici, všude byl oheň a kouř. Bylo to jako ve válečné zóně,” dodal.

Pracovníci letiště ihned o nehodě informovali všechny záchranné složky. Dálnice A27 je v obou směrech uzavřena. Pořadatelé zrušili nedělní pokračování akce.

Výběr nehod při leteckých přehlídkách za posledních 20 let, jež si vyžádaly oběti na životech mezi diváky
26. července 1997 - Při letecké přehlídce u belgického přímořského letoviska Ostende se zřítil dvojplošník německé výroby na stan Červeného kříže v blízkosti divácké tribuny. Kromě jordánského vojenského pilota zahynulo dalších osm lidí.
27. července 2002 - Pád stíhačky Su-27 při letecké přehlídce v ukrajinském Lvově si vyžádal životy 78 lidí. Oba piloti havarované stíhačky se stihli katapultovat. Jde o nejhorší neštěstí na letecké přehlídce, které překonalo i nehodu ze srpna 1988, kdy se na americké letecké základně Ramstein v západním Německu srazily letouny italské akrobatické skupiny Frecce Tricolori. Jeden z nich následně dopadl přímo do davu přihlížejících diváků a explodoval. Nehoda si tehdy vyžádala život tří pilotů a 67 diváků.
2. června 2007 - Pět lidských životů včetně dvou dětí si vyžádala nehoda vrtulníku v italském kraji Abruzzy. Vrtulník při ukázkovém letu zavadil o elektrické vedení a následně se zřítil do řeky u Val Vomano.
26. dubna 2008 - Stroj typu Z-37 české výroby najel do diváků při startovacím manévru na letecké přehlídce ve východoněmeckém Eisenachu. Zahynula přitom pětačtyřicetiletá žena.
22. září 2009 - Sedm lidí přišlo o život v důsledku zřícení bojového letounu na vojenské přehlídce jižně od íránského hlavního města Teheránu.
16. září 2011 - Při leteckých závodech v americkém Renu se do divácké zóny zřítil upravený bojový letoun z 2. světové války P-51 Mustang. Nehodu nepřežilo 10 diváků a pilot.
22. srpna 2015 - Havárie letadla Hawker Hunter při letecké show v Shorehamu na jihu Anglie připravila o život sedm osob. Všechny oběti zemřely na místě, jeden člověk byl v kritickém stavu převezen na nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám