Hlavní obsah

Na nouzové situace jsme připraveni, se srážkou ale nikdo nepočítal, tvrdí parašutista

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parašutista Roman Bakič seděl v jednom ze dvou letadel české výroby L-410, která se ve čtvrtek srazila nad obcí Červený Kameň. Parašutisté plánovali o víkendu překonat tři roky starý rekord, kdy absolvovali skupinový seskok ve třiceti. Teď ho chtěli podniknout v třiatřiceti. V letadlech byl kromě nich i jeden kameraman a čtyři piloti. Srážku nepřežili čtyři piloti a tři parašutisté.

První svědci u trosek dvou letadel, která se srazila na západě SlovenskaVideo: TV Markíza

 
Článek

Bakič seděl za piloty, když uslyšel výkřiky. „Neviděl jsem, jak se letadla přiblížila, jen jsem cítil první náraz, druhý náraz a už to všechno lítalo nahoru dolů,“ líčil dramatickou situaci pro server sme.sk. Parašutista tvrdí, že na palubě letadla nebyl chaos. „Je to automatická reakce. Ten, kdo sedí u dveří, je musí okamžitě otevřít a pokud to jde, tak se skáče. Člověk dělá vše pro to, aby se z toho dostal," dodal.

Foto: Radovan Stoklasa, ČTK/AP

Srážka dvou letadel na Slovensku si vyžádala sedm obětí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tvrdí, že s nimi letěli velmi zkušení piloti a na palubě byli zkušení parašutisté. „My jsme připraveni na nouzové situace, ale nikdo nepočítal s tím, že se srazí dvě letadla. Ani ve snu by mě to nenapadlo a to už jsem skákal i jiné rekordy ze tří letadel," řekl.

V rozhovoru pro Denník N odmítl, že některé z letadel bylo přetížené. „V letadlech byl normální počet lidí,“ uvedl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři na místě pádu dvou letadel na západě SlovenskaVideo: Reuters

Parašutista považuje za zázrak, že při srážce dvou letadel se zachránilo tolik lidí. „Podobné letecké katastrofy končí mnohem hůř. Podle mě se stal zázrak,“ řekl a dodal, že za život mohou děkovat pilotům. Bakič chce skákat padákem dál i z úcty k těm, kteří havárii nepřežili.

Při srážce dvou letadel ve čtvrtek zahynulo sedm lidí, z toho čtyři piloti a tři parašutisté. Mezi přeživšími je i Čech, který se lehce zranil. [celá zpráva]

V každém z letadel byli dva piloti a 17 parašutistů. K nehodě došlo při stoupání, kdy se vy výšce asi 1500 metrů dostaly oba stroje příliš blízko k sobě. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám