Hlavní obsah

Na přeplněné ubytovně v Německu se poprali migranti, jeden roztrhal korán

– Suhl

Deset migrantů a čtyři policisté byli ve středu večer zraněni při nepokojích v přeplněné ubytovně pro azylanty v Suhlu v Durynsku. Nasazeno bylo podle deníku Der Zeit 125 policistů. Při potyčkách bylo poničeno šest policejních vozů a zdemolováno zařízení ubytovny, informovala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z migrantů se sklání nad roztrhanými stránkami koránu.

Článek

Potyčky začaly ve středu, protože jeden z azylantů údajně hanobil korán. Podle některých svědků knihu roztrhal a hodil ji do záchodu. Kvůli tomu ho pronásledovalo 20 dalších obyvatel domu. Později se do potyček zapojilo 50 uprchlíků ozbrojených kameny a dalších 50 přihlíželo. Podle svědků výtržníci rozbíjeli okna a vyhazovali ven nábytek. Zcela zdemolována byla služebna soukromé strážní služby.

Erfurtský deník Freies Wort popsal situaci slovy: „Před domem se odehrávaly scény jako z občanské války, na trávnících a chodnících byli lidé s řeznými ranami a zraněními od ocelových tyčí. Nábytek létal z oken. Okna byla rozbitá, kameny házeli na policisty. Napadena a poškozena byla policejní auta.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Profimedia.cz

Rozbitá okna z ubytovny v Suhlu

Po nasazení policejních posil z Erfurtu se situace uklidnila.

Různá etnika zvlášť

Do Suhlu se ve čtvrtek vydal durynský ministr pro integraci Dieter Lauinger, který podotkl, že je to nejčerstvější případ, že „byla mohutně překročena červená linie“. Doplnil, že na vině jsou náboženské rozpory a přílišné množství azylantů. Nyní bude počet uprchlíků v Suhlu snížen z 1700 na 1400, což je ale stále nadlimitní množství, protože zařízení je určeno pro 1200 běženců.

Foto: Profimedia.cz

Zdevastovaná kancelář v ubytovně

Durynský premiér Bodo Ramelow se v rozhovoru s rozhlasovou stanicí MDR Info vyslovil pro oddělené ubytovny pro jednotlivá etnika. Jen tak se dá podle něj zabránit podobným násilnostem. Už v uplynulých dnech prý byli v zájmu snížení napětí někteří uprchlíci ubytováni zvlášť. Dodal, že všichni uprchlíci jsou ale oběti.

Německo nemůže zvládat příliv uprchlíků dlouho

Německo se potýká s nebývalou imigrační vlnou. Letos do země dorazí až 800 000 běženců, což představuje procento populace země, řekl ve středu německý ministr vnitra Thomas de Maiziére: „Dlouhodobě je 800 000 ročně příliš mnoho pro zemi velikosti Německa. Nyní přijímáme 40 procent všech uprchlíků v EU, dlouhodobě je to moc.“ A vzhledem k proudu uprchlíků ze Sýrie, Iráku a Eritreje opět naléhal na rychlý odsun ekonomických migrantů z Balkánu.

Foto: Profimedia.cz

Migranti před ubytovnou v Suhlu

Největší podíl běženců letos do Německa přichází ze Sýrie. Podle ministerstva vnitra tvoří Syřané 22,3 procenta všech žadatelů o azyl. Na druhém místě jsou Albánci, kteří tvoří 17,8 procenta žadatelů.

V souvislosti s migrační vlnou také vzniká napětí v německé společnosti. Několik ubytoven pro uprchlíky se stalo terčem žhářských útoků, objevují se i snahy běžence zastrašovat.

V Essenu začal soud kvůli týrání uprchlíků

V Essenu soudí pět bývalých zaměstnanců ubytovny pro běžence, kteří podle obžaloby migranty týrali.

Všech pět obviněných ve věku od 24 do 39 let pracovalo jako bezpečnostní pracovníci v essenské ubytovně pro běžence. Podle státního zastupitelství loni v září napadli a zbili skupinu uprchlíků. Po běžencích, kteří zůstali ležet na zemi, šlapali. Záminkou k násilnostem údajně bylo to, že běženci požadovali jídlo a pití v době, kdy byla jídelna v ubytovně zavřená.

Pětice ve čtvrtek u soudu obvinění odmítla. Podle nich sice v ubytovně došlo k fyzickému konfliktu mezi běženci a strážci, ale oni se prý pouze bránili. "Byli jsme velmi klidní, ti druzí naopak mimořádně agresivní," řekl jeden z obviněných, "Je mi zcela cizí bezdůvodně bít cizince," zdůraznil.

Proces s pěti muži, kteří byli po loňském incidentu propuštěni, by měl trvat do konce září. Státní zastupitelství je obviňuje z těžkého ublížení na zdraví, za což jim hrozí až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám