Hlavní obsah

Slovák nabízel 25 eur za zabití každého migranta, volalo mu 20 lidí denně

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Devatenáctiletý Dávid ze slovenské Čadce zveřejnil na internetu inzerát, v němž nabízel 25 eur (675 Kč) za zastřelení každého migranta. Server aktuality.sk uvedl, že inzerát označil heslem „Čištění ubytovny v Gabčíkovu“. Pak se ale nestačil divit, když mu začali volat lidé. Tvrdil, že šlo jen o žert. Policie ho už obvinila z podněcování k národnostní, rasové a etnické nesnášenlivosti.

Muž na Slovensku podal inzerát na střílení uprchlíkůVideo: TV Markíza

 
Článek

Mladík zájemcům tvrdil, že šlo o žert a věc zlehčoval. „Když mi začalo volat dvacet lidí denně, tak mi to už jako sranda nepřipadá,“ uvedl televizi Markíza. Internetový portál mezitím inzerát stáhl.

Mladík v něm uváděl, že zájemci o „práci” dostanou například samopal s 90 náboji a čip, který bude zaznamenávat, kolik lidí už zabili. Upozorňoval i na to, že nejde o zaměstnání na hlavní pracovní poměr.

„Líto mi jich není”

Markíze řekl, že podání inzerátu nelituje, protože „takových lidí – imigrantů” mu líto není. Líto je mu jen to, kam to až zašlo.

Podle odborníků inzerát vykazoval znaky trestného činu. Policejní viceprezident Milan Lučanský potvrdil, že policie už začala ve věci jednat a mladíka obvinila z podněcování z národnostní, rasové a etnické nesnášenlivosti.

V Gabčíkovu má být umístěno 500 migrantů, které Slovensko dočasně převezme z Rakouska. V obci se před časem konalo referendum, v němž 97 procent hlasujících umístění běženců odmítlo.

Slovensko imigranty z Rakouska i tak přijme, aby sousednímu státu pomohlo. Podle prezidenta Andreje Kisky politici nezvládli debatu o imigraci. Někteří o uprchlících prý mluví tak, jakoby se na Slovensko valila bezpečnostní či kulturní katastrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám