Hlavní obsah

Gang slovenských Romů v Británii usvědčili z obchodování s lidmi

– Londýn • Aktualizováno

Trojici Romů ze Slovenska uznal ve středu soud v Londýně vinnou z obchodování s lidmi. Muži ve věku 26, 28 a 43 let lákali do Británie povětšinou chudé ženy ze Slovenska a pak je nutili k prostituci a k fingovaným svatbám s cizinci, kteří ve Velké Británii potřebovali povolení k pobytu. O případu informoval server deníku Daily Express.

Foto: Phil Noble , Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Bratři Roman a Jozef Žigovi patřili společně s Igorem Borošem do skupiny vedené 30letým Tiborem Suchým, který byl odsouzen už předloni v prosinci k deseti letům vězení. Gang operoval z města Gravesend v hrabství Kent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle žalobců vytvořili „mašinérii sexuálního zneužívání“. Žalobkyně Riel Karmy-Jonesová podotkla, že pašeráci a kuplíři se zvláště zaměřovali na chudé ženy, které měly tvrdý život a nacházely se v zoufalé situaci.

Soudce Michael Topolski prohlásil, že ženy byly jen předmětem zisku, podle něj nešlo o nic jiného než o novodobé otroctví.

Obvinili ještě další dva

Policie přišla gangu na stopu na jaře 2013 při vyšetřování znásilnění jedné mladé ženy z východní Evropy jejím údajným pákistánským přítelem ve Walthamstow v severovýchodní části Londýna. Žena po útoku téměř vykrvácela. Policisté následně přišli na to, že žena byla Pákistánci jen o pár dní dříve prodána za 4 500 liber (dnes zhruba 173 000 korun).

Kromě zmíněných mužů byli obviněni a uznáni vinnými z organizování sňatků na oko ještě 28letá manželka Tibora Suchého a jeho o tři roky starší švagr. Přitom žena sama byla do Británie propašována ještě se třemi dalšími, poznamenal britský list.

Soud vynese tresty pravděpodobně v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám