Hlavní obsah

Do Řecka míří čtyřikrát více migrantů než vloni, letos jich je už 160 tisíc

Athény
Aktualizováno

Do Řecka jen během minulého týdne dorazilo 21 tisíc migrantů, uvedla OSN. Jejich počty jsou čtyřikrát vyšší než v loňském roce. Celkem jich letos do země přišlo už 160 tisíc, uvedla ve středu agentura Reuters. Vloni to bylo jen 40 tisíc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trajekt Eleftherios Venizelos odplul z KosuVideo: Reuters

 
Článek

V minulém měsíci břehů Evropy dosáhlo 107 500 uprchlíků, uvedl úřad EU Frontex s tím, že je to už třetí měsíční rekord v řadě. V červnu jich bylo přes 70 tisíc.

Německo současně zvýšilo odhad počtu migrantů, kteří se letos dostanou do země a budou v ní žádat o azyl, ze 450 tisíc na nejméně 750 tisíc. Německý list Die Welt v této souvislosti poznamenal, že není možné, aby většina migrantů končila v Německu a ve Švédsku. Počet azylantů je tak vyšší než v roce 1992 za války v Bosně, kdy jich bylo 438 tisíc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecký Kos čelí přílivu migrantů Video: Reuters

Většina uprchlíků zamířila v posledním týdnu na ostrov Kos a ostrovy v jeho sousedství. Obvykle tam připluli na gumových člunech z nedalekého Turecka.

Trajekt do Soluně

Protože na Kosu panoval po příchodu poslední vlny migrantů chaos, řecká vláda vyslala minulý týden k ostrovu obří trajekt Eleftherios Venizelos, který umožnil přijmout a dočasně ubytovat 2500 syrských běženců.

Foto: Tereza Šupová, ČTK

Trajekt Eleftherios Venizelos, který slouží jako nouzové středisko pro migranty na řeckém ostrově Kos.

Ve středu trajekt se zhruba 1700 syrskými uprchlíky ostrov opustil a zamířil do Soluně. Podle řeckého listu To Vima se zastaví na ostrovech Kalymnos a Leros v Egejském moři. Po doplnění zásob se vrátí na Kos k přepravě další skupiny.

Migranti z jiných zemí se ale na trajekt nedostali a nadále přespávají pod širým nebem.

List To Vima napsal, že řecká vláda chce najmout ještě jeden trajekt s kapacitou 2500 lidí, aby ulevila přetíženým ostrovům. Stejně jako Eleftherios Venizelos bude mít loď na palubě středisko k registraci uprchlíků, protože na ostrovech k tomu není dostatečná infrastruktura, uvedl vládní mluvčí.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Naloďování uprchlíků na ostrově Kos do lodě do Atén

Soluň je cílovým přístavem, protože většina uprchlíků míří dále do Evropy a tudy se mohou dostat do sousední Makedonie a přes Srbsko pak do Maďarska a odtud na západ nebo sever Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám