Hlavní obsah

Mobilizaci se vyhnulo 27 tisíc Ukrajinců

Kyjev

Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo v úterý informaci, že 26 800 Ukrajinců se vyhnulo mobilizaci. To je více než polovina povolaných, uvedl zástupce oddělení pro mobilizaci na generálním štábu Oleksandr Pravdycev.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Příslušníci ukrajinských ozbrojených složek projíždějí na transportéru Avdijivkou.

Článek

„Počet obyvatel, kteří se po obeslání nedostavili na vojenskou správu, činí 50 až 55 procent. Výsledky ukázaly, že jich je celkem 26 800,“ uvedl Pravdycev. Dodal, že s pětinou se už situace řeší: „Do dneška bylo kvůli tomu zahájeno 5811 správních řízení. Zahájeno bylo také 1500 trestních stíhání kvůli vyhýbání se mobilizaci.

Nízké stavy povolaných ale nesouvisejí jen se snahou vyhnout se službě. Podle Pravdyceva 61 procent těch, kteří se dostaví na vojenskou správu, neprojde zdravotními testy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šestá vlna mobilizace, která probíhala od 19. června do 17. srpna, byla splněna jen na 60 procent.

„Plán odvodu občanů do vojenské služby byl splněn na 60 procent, v případě důstojníků na 80 procenta a u dopravních prostředků na 30 procent. Povoláno bylo 8,5 procenta dobrovolníků, z nichž je 25,7 procenta dočasně nezaměstnaných,” řekl.

Nejlépe dopadla mobilizace ve Vinycy, Dněpropetrovsku, Volyni, Chmelnycké a Žytomyrské oblasti, kde se podařilo stavy naplnit na 80 až sto procent. Naopak v Sumské, Zakarpatské, Oděské a Ivanofrankivské oblasti jen na 40 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám