Hlavní obsah

Ukrajina a separatisté na sebe svalují vinu za ostřelování Mariupolu

– Kyjev/Doněck

Napětí na východě Ukrajiny neklesá, přes noc si vzájemné ostřelování po celé délce fronty vyžádalo životy devíti lidí. Obě strany se navzájem obviňují z eskalace konfliktu. Mezinárodní pozorovatelé potvrdili, že zbraně stažené z fronty už nejsou ve skladech.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněcký separatista seskakuje z obrněného transportéru u obce Novolaspa

Článek

Povstalecká agentura DAN informovala o pokračujících bojích ve městě Horlivka, které drží separatisté. V noci tam při dělostřeleckém ostřelování zahynuli tři lidé, další dva zemřeli v nedalekém Doněcku.

O ztrátách informovala i ukrajinská armáda. V Mariupolu na jihu doněcké oblasti zahynuli dva civilisté, na dalších místech fronty zemřeli dva vojáci a šest jich bylo zraněno. Zpravodaj agentury AP zaznamenal v okolí Doněcka pohyby těžkých zbraní doprovázené salvami z granátometů.

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) oznámili, že z míst trvalé dislokace zmizelo nemálo těžkých zbraní ráže přes 100 mm, které byly podle minských dohod z fronty odsunuty. Na dvě stanoviště povstalců nebyli pozorovatelé vpuštěni, na třetím nenašli baterie raketometů Grad. Vzbouřenci přiznali, že je přesunuli do Doněcka.

Povstalci obvinili ukrajinské síly, že ostřelovaly Mariupol. „Naší rozvědce jsou známy skutečnosti, že v době od 10. do 18. srpna z jižního okraje obce Talakovka příslušníci ozbrojených sil Ukrajiny ostřelovali obytné domy ve městě Mariupol,“ uvedl jeden z vůdců doněckých vzbouřenců Eduard Basurin.

Při ostřelování obce Sartana u Mariupolu zahnuli 16. srpna dva lidé a zraněno bylo dalších šest.

Velení ukrajinské protiteroristické operace ATO ale Ukrajinské pravdě sdělilo, že Sartana byla ostřelována z místa, které nemají ukrajinské síly nyní pod kontrolou.

Obviňují se i Rusko a USA

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby v pondělí na tiskové konferenci ve Washingtonu kritizoval Rusko za zhoršení situace na východě Ukrajiny. ”Tyto útoky organizují Rusové a separatisté. Za snahu získat nová území zaplatí.”

Putin naopak svalil odpovědnost za stupňování bojů na Kyjev: ”Bohužel, jsme nyní svědky eskalace konfliktu a vina neleží na (povstaleckých) milicích v Donbasu, ale na druhé straně.”

Boje mezi separatisty a vládními vojsky si od loňského dubna vyžádaly více než 6800 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám