Hlavní obsah

Výrazně přibylo uprchlíků využívajících balkánské cesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skopje/Bělehrad

Počet uprchlíků, kteří se pokoušejí dostat do západní Evropy z Řecka balkánskou cestou přes Makedonii, Srbsko a Maďarsko, strmě roste. Makedonsko-řecké hranice nyní denně překročí asi 2000 lidí, což je dvakrát více než před týdnem. S odvoláním na pracovníky charitativních organizací to v neděli napsala agentura DPA.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Uprchlíci se snaží dostat do Maďarska dříve, než bude vztyčen plot na srbské hranici.

Článek

Nárůst souvisí s tím, že chtějí překročit maďarské hranice dříve, než na nich koncem srpna bude dostavěn plot.

Makedonské úřady jsou přílivem migrantů paralyzované. Policisté se podle DPA vzdali jakékoli pokusy uprchlíky kontrolovat. Věnují se jim jen pracovníci Červeného kříže a soukromých charitativních organizací. V Gevgeliji a Tabanovcích, kde se nacházejí hraniční přechody s Řeckem a Srbskem, rozdávají balíčky s jídlem.

Podle zákona by se měli běženci v Srbsku registrovat a získat povolení na průjezd zemí, které platí 72 hodin. Většina lidí se ale administrativou nezatěžuje a pokračuje na cestě bez potřebných dokumentů. Využívají k tomu zejména dálkové vlaky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám