Hlavní obsah

Ukrajina hrozí Rusku mobilizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Pokud budou na východě Ukrajiny nasazeni ruští vojáci, vyhlásí Ukrajina mobilizaci, řekl v pátek tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov. S varovným vyjádřením přišel den poté, co oznámil, že ukrajinské jednotky na východě země čelily dosud nejsilnějšímu ostřelování ze strany separatistů.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Oprava obrněných transportérů v kyjevském závodě

Článek

„Chci říci, že pokud Rusko přistoupí na ztroskotání minských dohod – a pro to bohužel dnes dělá vše – nepochybně budeme adekvátně reagovat na výzvy, kterým bude země čelit. Dojde-li k aktivnímu nasazení ruských vojsk, nepochybně budeme nuceni vyhlásit válečný stav a uskutečnit nejrozsáhlejší mobilizaci veškerého potenciálu v zemi,“ prohlásil Turčynov.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Oprava tankové věže v Kyjevě

Tajemník bezpečnostní rady zopakoval, že situace na východě Ukrajiny, kde probíhá operace proti separatistům ATO, zůstává napjatá a u frontové linie dochází ke koncentraci „rusko-teroristických jednotek“, jak označuje jednotky separatistů podporované údajně ruskými vojáky.

Podle něj dění na linii dotyku jasně svědčí o tom, že Moskva se rozhodla porušit minské dohody a připravuje rozsáhlý nástup.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští vojáci pálí na cvičení pod dozorem britského instruktora.

„Právě proto stanovujeme úkol nejen odrazit útok, ale v takovém případě i přejít do protiútoku,“ prohlásil Turčynov.

Střety na linii dotyku

Na východě země byl podle ukrajinské armády během uplynulých 24 hodin zabit další voják vládních sil a šest dalších zraněno. Separatisté ostřelovali ukrajinské pozice v 95 případech, což je ale výrazně méně než předchozích 150 případech. [celá zpráva]

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněčtí hasiči na střeše domu zasženého při ostřelování

Mluvčí operace ATO Andrij Lysenko dodal, že separatisté pálí i ze zbraní, které měly být od linie dotyku staženy, u Starohnativky použili houfnice ráže 152 mm Akacija a večer pálili i z raketometů BM-21 Grad. Podle Lysenka vypálili 40 reaktivních granátů. Houfnice i grady byly nasazeny i u Orlivského, Pavlopolje a Talakivky.

Zatímco Kyjev je přesvědčen o nasazení ruských vojáků a celých ruských jednotek, což v některých případech potvrzuje i Západ, Moskva to popírá a přiznává pouze působení jednotlivých dobrovolníků.

Podle odhadů si boje od loňského dubna vyžádaly více než 6800 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám