Hlavní obsah

Východ Ukrajiny čelí největšímu ostřelování

Kyjev

Ukrajinské síly čelí na východě země nejsilnějšímu ostřelování za poslední týdny. Tajemník bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov ve čtvrtek uvedl, že za posledních 24 hodin bylo zaznamenáno přes 150 útoků na pozice vládních sil, které si vyžádaly životy dvou vojáků. Deset dalších bylo zraněno. Mrtvé hlásí i separatisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ostřelování Doněcku, při kterém zahynula ženaVideo: Reuters

 
Článek

„Během 24 hodin našeho působení v zóně (protiteroristické operace) ATO nepřítel ostřeloval ukrajinské pozice v 153 případech,“ uvedl podle Ukrajinské pravdy Turčynov. Střílí se ze všech typů zbraní včetně raketometů grad, děl a houfnic, které měly být staženy z frontové linie. Podle něj jde o smutný rekord od podepsání minských dohod. „Takováto intenzita palby odpovídá aktivním bojovým operacím,“ dodal Turčynov. Zmínil také počet obětí z řad armády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pět zraněných civilistů hlásí podle agentury Interfax i úřady z měst kontrolovaných Kyjevem a ostřelovaných separatisty. V Dzeržynsku palba zranila devětasedmdesátiletého starce a třiatřicetiletou ženu, další žena a dva muži byli zraněni v Avdijivce.

Ukrajinský generální štáb tvrdí, že separatisté soustřeďují síly a chystají se spustit novou ofenzívu. „Povstalci hlásají na celý svět, že se prý ukrajinská armáda chystá k útoku, ale fakticky nepodnikají žádná obranná opatření. Přesuny obrněné techniky a vojsk podle našich zpravodajců svědčí o tom, že se chystají nikoli k obraně, nýbrž k útoku,“ prohlásil mluvčí Vladyslav Selezňov.

Střílely i ukrajinské vládní síly. Úřady povstaleckého Doněcku oznámily, že v noci byla při „masivním ostřelování města ukrajinskými silami“ zabita jedna žena a další tři civilisté utrpěli zranění.

Boje mezi separatisty a vládními vojsky si od loňského dubna vyžádaly již více než 6800 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám