Hlavní obsah

Zlatý objev šestnáctileté dívky rozvířil spekulace o nacistickém pokladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půlkilovou zlatou cihlu objevila při plavání v bavorském jezeře Königssee šestnáctiletá dívka. Našla ji zhruba ve dvoumetrové hloubce a zlato předala policii. Ta zjišťuje, komu mohl drahý kov patřit a jak se do jezera dostal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nalezená cihla má hodnotu zhruba 16 tisíc eur (přes 432 000 Kč). Dívka ji objevila v pátek a policejní potápěči v úterý na stejném místě pátrali po dalším zlatu. Nic ale nenašli, uvedla BBC.

Objev znovu oživil pověsti o údajně utopeném nacistickém pokladu v jezeře na jihovýchodě Bavorska u samé hranice s Rakouskem. Jezero Königssee se nachází nedaleko Berchtesgadenu, u kterého měl Adolf Hitler své legendární Orlí hnízdo.

Podle dosavadního vyšetřování to ale nevypadá, že by zlato pocházelo z doby 2. světové války. Policie uvedla, že je z jiné doby, neřekla ale z jaké.

„Není tam žádný poklad na stříbrném jezeře,“ řekl policejní mluvčí v narážce na slavnou knihu Karla Maye a stejnojmenný film.

Na zlaté cihle se zachovalo jméno slévárny, kde měla být vyrobena, ale sériové číslo někdo seškrábal, uvedl web The Mirror. Policie doufá, že jí moderní metody pomohou číslo zrekonstruovat a najde i majitele. Neuvedla ale, kde přesně v jezeře dívka cihlu našla.

Reklama

Související témata:
Königssee

Výběr článků

Načítám