Hlavní obsah

Z vraku lodi z Kolumbovy éry v Baltu vyzvedli dřevěnou příšeru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Dřevěnou hlavu mořské příšery z přídě vraku dánské válečné lodi z 15. století vylovili v úterý švédští potápěči z Baltského moře. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jsou trosky plavidla mimořádným dokladem o kvalitě lodního stavitelství z doby Kryštofa Kolumba.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Z vraku lodi z Kolumbovy éry v Baltu vyzvedli dřevěnou příšeruVideo: Reuters

 
Článek

Historici se domnívají, že se loď Gribshunden potopila v roce 1495 během plavby z Kodaně do Kalmaru na východním pobřeží Švédska.

„Naposledy viděla svět, když žili Leonardo da Vinci a Kryštof Kolumbus,“ poznamenal mořský archeolog Johan Ronnby.

„Byla to doba, kdy se Kolumbus plavil za oceán a Vasco da Gama cestoval do Indie. Můžeme se díky ní dozvědět, jak se tehdy lodě stavěly, protože z té doby žádné lodě zachovány nejsou,“ doplnil Marcus Sandekjer, ředitel muzea ve švédském Blekinge, který se na vyzvednutí vzácného artefaktu podílel.

Trup lodi je sice velmi poškozený, ale zbylé části jsou výjimečně zachovalé. To se týká i dřevěné sochy z přídě, která má uši jako lev a tlamu krokodýla. Zřejmě to mělo sloužit k zastrašení protivníka.

„Je to monstrum, mořská příšera. Musíme prodiskutovat, co je to za zvíře. Myslím si, že je to nějaký druh bájného zvířete,“ vylíčil Ronnby a dodal: „Žasnu. Věděli jsme, že by to měla být fantastická figura, ale když jsme ji spatřili, bylo to nad naše očekávání. Je to světový unikát.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám