Hlavní obsah

Italka se po 70 letech shledala s dcerou, kterou měla s německým vojákem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se svou dcerou, kterou během druhé světové války zplodila s německým vojákem, se minulý víkend znovu shledala 91letá Italka. Ženě, která za války dobrovolně pracovala v Heidelbergu a zamilovala se tam, dítě odebrali záhy po porodu a ona se domnívala, že útrapy, které doba přinášela, nepřežilo. Loni se dcera odhodlala zjistit o své matce víc, informoval server britského listu The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Italka dceru zplodila s německým vojákem během nasazení v Heidelbergu (na snímku).

Článek

Žena holčičku porodila v říjnu 1944, když už se blížil pád nacistů. Dítě jí odebrali a ona se po válce vrátila do své vsi Novellara na severu Itálie v domnění, že pokud holčička nezemřela při spojeneckém bombardování, pak ji zabila nějaká nemoc. Svoji roli mohlo sehrát i veřejné ponižování a vyloučení, jehož se dostávalo ženám a dívkám, které měly pletky s Němci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dítě však přežilo a bylo vychováno vojákovými rodiči. Holčička dostala jméno Margot Bachmannová. Prarodiče jí posléze řekli, že její matka je Italka. Neměli však tušení, kam se poděla.

Bachmannová prý celý život o osudu matky uvažovala, ale pořádně pátrat se rozhodla teprve v loňském roce, když zemřel její otec. „Zakázal mi ji vyhledat, začala jsem až po jeho smrti,“ vysvětlila. Žena se s prosbou o pomoc obrátila na italský Červený kříž a Mezinárodní vyhledávací službu. Ta sídlí v Německu a pomáhá rodinám, které rozdělila válka. Ke svému velkému překvapení zjistila, že její matka žije.

Nejprve jí poslala dopis: „Drahá mámo, jmenuji se Margot Bachmannová a jsem tvá dcera narozená 25. října 1944 v Heidelbergu. Celý život jsem se na tebe v rodině ptala, ale odpověď jsem nedostala. Chci přijet a zase tě obejmout. Jsem nesmírně šťastná, že jsem tě konečně poznala.“

O víkendu se znovu shledaly. „Nikdy bych si nedokázala představit, že ji budu moci ještě jednou obejmout. Jsem tak šťastná,“ vylíčila Bachmannová setkání nad šumivým vínem, které doprovázely slzy dojetí.

Reklama

Výběr článků

Načítám