Hlavní obsah

V Dagestánu zabili vůdce Kavkazského emirátu

Moskva

Ruské bezpečnostní síly zabily při protiteroristické operaci v Dagestánu vůdce Kavkazského emirátu Magomeda Sulejmanova a jeho zástupce. Uvedla to ruská média s odvoláním na zprávu Národního protiteroristického výboru (NAK).

Článek

Výbor sdělil, že v lesnatých horách Dagestánu probíhala od pondělí protiteroristická operace, do níž se zapojily speciální oddíly Federální bezpečnostní služby (FSB), ministerstva obrany a ministerstva vnitra. Při akci oddíly zabily čtyři povstalce.

Při předběžné identifikaci mrtvých bylo zjištěno, že jedním z nich je Magomed Sulejmanov, který se letos stal vůdcem samozvaného Kavkazského emirátu. Mezi zabitými je podle agentury TASS i Sulejmanovův zástupce Kamil Saidov.

Devětatřicetiletý Sulejmanov stanul v čele Kavkazského emirátu v červenci poté, co ruské bezpečnostní síly v dubnu zlikvidovaly předchozího vůdce Aliaschaba Kebekova. Ten se vedení ujal po loňské smrti teroristy Doku Umarova.

Kavkazský emirát se v posledních letech přihlásil k četným útokům na území Ruska. Patřil k nim atentát v roce 2011 na letišti Domodědovo, který si vyžádal 37 mrtvých, a dvojí atentát ve Volgogradu na jihu Ruska, při němž v roce 2013 přišlo o život 34 lidí. Koncem června organizace přísahala věrnost Islámskému státu, který se zmocnil rozsáhlých území v Sýrii a v Iráku.

Povstalci hlásící se ke Kavkazskému emirátu chtějí oblast na jihu Ruska odtrhnout od zbytku země a zřídit stát spravovaný podle striktního výkladu islámského práva šaría.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám