Hlavní obsah

Dánsko odrazuje běžence – sníží dávky na polovinu

Právo, Vladimír Plesník

Inzeráty v novinách chce dánská ministryně Inger Stojbergová přesvědčit cizince, že se jim cesta do Dánska nevyplatí. Premiér Lars Lokke Rasmussen předložil do parlamentu návrh na snížení pomoci utečencům na polovinu. Kritici namítají, že běžencům nejde o sociální dávky, nýbrž o záchranu holého života.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Uvažujeme o Turecku a některých dalších zemích, kde působí převaděči,“ řekla listu Jyllands-Posten ministryně, která od konce června vede úřad pro cizince, integraci a bytové záležitosti.

Bandy převaděčů podle ní do detailů informují své klienty, jakou pomoc mohou očekávat v nejvelkorysejší trojici – Německu, Švédsku a Dánsku.  Odvolala se přitom na odhady azylových úřadů, podle nichž v posledních týdnech až dvě třetiny běženců přilákala do Dánska vidina blahobytu, přičemž neprchali před přímým ohrožením.

Premiér neotálel

Necelý týden po uvedení do funkce staronový premiér Lars Lokke Rasmussen, který je stejně jako Stojbergová člen liberální strany Venstre, předložil do parlamentu návrh na snížení pomoci utečencům na polovinu.  V červnových parlamentních volbách na sebe nejvýraznější voličskou přízeň v pravicovém bloku strhla Dánská lidová strana (DF) vyhlášená kritickým postojem vůči přistěhovalcům i EU. Do vlády si to však nenamířila.

„Rasmussen tak zůstal odkázán na podporu pravicových populistů. Během kampaně se přitom obě strany předháněly ve slibech, jak účinně zbrzdí příliv běženců. Loni jich do země přišlo 14 800, dvakrát víc než v roce 2013,“ podotkl list Süddeutsche Zeitung.

Není to poprvé, kdy Stojbergová výrazně promluvila do diskuse o přístupu k cizincům. Loni – ještě v opozici – doporučila přísnější pravidla pro přistěhovalce z nezápadních zemí.  Když letos v únoru Omar Abdel Hamid el-Hussein (22), potomek palestinských přistěhovalců, zastřelil v Kodani u kulturního střediska Krudttonden filmaře Finna Nörgaarda (55) a u synagogy židovského člena ochranky Dana Uzana (37), v parlamentní rozpravě nabádala, že „Dánsko se nemůže stát blahobytným a blahosklonným útočištěm pro každého, kdo prohlásí, že v Palestině, Sýrii či Afghánistánu čelí pronásledování – v opačném případě trestuhodně ohrožuje vlastní bezpečí“.

Austrálie vzorem

Kritici ale zpochybňují, že vyhlídky na nižší dávky zbrzdí proud běženců. „Když se někdo nachází v ohrožení, pak považuje za klíčové to, zda je v jeho cíli bezpečno, nikoli jak se tam změní materiální podpora,“ namítá Ninna Sorensenová z Dánského ústavu mezinárodních studií.

DF – ostatně jak jinak – chce zajít ještě dál. Inspirovala se videem, na němž Angus Campbell, velitel australské Pobřežní stráže, důrazně připomíná, že Austrálie se nikdy nestane vlastí pro uprchlíky bez víz. Poselství lidovců zní podobně. „Hledáš-li v Evropě štěstí, Dánsko není tím pravým místem.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám