Hlavní obsah

U černobylské elektrárny hoří, dým zasahuje do Ruska

Kyjev

Ukrajinští hasiči v pondělí museli povolat posily do lesa v třicetikilometrové ochranné zóně kolem černobylské jaderné elektrárny, zničené explozí v roce 1986. Dým z ohně na ploše 1500 hektarů, který prý mohl být založen úmyslně, se šíří na sever a zasáhl údajně i ruské území.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští hasiči při zásahu při jednom z dřívějších požárů poblíž černobylské elektrárny

Článek

V Kyjevě, který leží jižně od Černobylu, zvýšená radiace zaznamenána nebyla.

V nynějším suchém a horkém létě zaznamenali hasiči v okolí Černobylu už několik požárů, poslední koncem července. Podle ukrajinských záchranářů v okolí Černobylu hořelo od počátku letošního roku už víc než padesátkrát. Nynější požár ale rozlohou patří k největším.

Oheň zachvátil okolí vyklizené obce Kovšylivka, která leží západně od elektrárny. Dým postupuje severním směrem, podle ruské kanceláře organizace Greenpeace zahalil lokality Zlynka, Novozybkov, Klincy a Mglin, které leží v ruské Brajnské oblasti sousedící z Ukrajinou a Běloruskem.

Radiace se nezvýšila

Zvýšenou radiaci ukrajinští záchranáři podle agentury Unian nezaznamenali nejen v Kyjevě, ale ani v samotné bezpečnostní zóně kolem jaderné elektrárny. Úroveň radiace dosahuje údajně třetinových až polovičních hodnot povolené normy.

Exploze čtvrtého bloku elektrárny v Černobylu v roce 1986 způsobila nejhorší jadernou havárii na světě. Reaktor byl přikryt betonovým sarkofágem, aby se zamezilo úniku radioaktivních látek. V současnosti se buduje nový kryt, který má být dokončen zřejmě v roce 2017.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám