Hlavní obsah

Čtrnáctiletý Brit pobodal svého učitele, dostal trest 11 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Soud v britském Bradfordu uložil trest 11 let v detenčním zařízení teprve čtrnáctiletému chlapci, který v červnu pobodal svého černošského učitele. Podle soudu měl útok rasový motiv. Školák se svým činem chlubil na Facebooku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obviněný ho nesnášel, tvrdil, že neumí učit, a volně ho nazýval epitetem začínajícím na písmeno n,“ upozornil podle BBC na rasistický motiv školáka žalobce Jonathan Sharp.

Útok se udál 11. června. Teenager, který do tamní školy docházel teprve sedm týdnů, se s učitelem krátce přel kvůli mobilnímu telefonu. Pak na něj vytáhl nůž a bodl ho do břicha. Z místa činu utekl a o dvacet minut později už se svým činem chlubil na Facebooku. Příspěvek se líbil 69 známým, což soudce Durham zhodnotil jako „nechutnou reflexi malého mikrokosmu společnosti“.

Padesátiletý kantor Vincent Uzomah útok přežil. Chlapec se přiznal k těžkému ublížení na zdraví, odmítl však obvinění z pokusu o vraždu.

Soudce vysoký trest mimo jiné zdůvodnil tím, že hoch, jehož jméno úřady podle zákona zveřejnit nesmějí, se chová nezvladatelně a netoleruje, když ho někdo omezuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám