Hlavní obsah

Papež František vyzval k celosvětovému zákazu jaderných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K celosvětovému zákazu používání jaderných zbraní vyzval v neděli papež František. Vyjádřil se tak v připomínce 70. výročí svržení atomové bomby na japonské město Nagasaki. „Válka má jen poražené. Jediným způsobem, jak válku vyhrát, je neválčit,” řekl papež na Svatopetrském náměstí věřícím po tradiční společné modlitbě Anděl Páně.

Foto: Riccardo De Luca, ČTK/AP

Papež František zdraví věřící před společnou modlitbou Anděl Páně.

Článek

Bombardování japonských měst Hirošimy a Nagasaki "se stalo symbolem enormní destruktivní síly, kterou člověk má, když zneužije vědeckého a technického pokroku", řekl rovněž František.

O tři dny dříve než Nagasaki poznala účinky atomové bomby Hirošima. Spojené státy takto chtěly Tokio přinutit ke kapitulaci a vyhnout se ztrátám při dobývání japonských ostrovů.

Japonsko bezpodmínečně kapitulovalo 15. srpna 1945. Hirošima a Nagasaki se coby první místa na světě zpustošená jadernou bombou stala symbolem míru, uvedla agentura DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám