Hlavní obsah

Uprchlík ze Súdánu zvládl téměř nemožné. Prošel pěšky pod kanálem La Manche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Navzdory všem bariérám a bezpečnostním opatřením dokázal súdánský migrant pěšky projít z Francie do Británie železničním tunelem pod Lamanšským průlivem. Obešel stráže, přelezl několik plotů a vyhnul se stovkám bezpečnostních kamer, než ho v úterý těsně před cílem cesty zadržela britská policie, uvedl ve čtvrtek list Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti v Calais se snaží proniknout do eurotuneluVideo: Reuters

 
Článek

Abdal Rahmán Hárún vyrazil na cestu v úterý ráno. Přelezl čtyři ploty, vyhnul se objektivům čtyř set bezpečnostních kamer a pěšky urazil v temnotě téměř 50 kilometrů.

O 11 hodin později v 18:13 (20:13 SELČ) ho britská policie zatkla. Byl necelý kilometr před výjezdem z tunelu, který používají vlaky Eurostar u Folkestonu v Kentu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ostraha tunelu jeho přítomnost zaznamenala, když zhruba v polovině extrémně nebezpečné cesty spustil alarm. Francouzští operátoři za ním dokonce vyslali vlak s pracovníky ostrahy, kteří měli Hárúna najít. Ti ale neuspěli.

Kvůli jeho pokusu nelegálně proniknout do Británie měly vlaky zpoždění až čtyři hodiny.

Cesta čtyřicetiletého Hárúna vyvolala velké znepokojení britských úřadů. Ukazuje to podle nich, že vstup do areálu a do tunelů Francouzi nestřeží dostatečně. „Teď zjišťujeme, jak se mu podařilo vyhnout se všem úrovním zabezpečení,“ řekl podle britského deníku mluvčí společnosti Eurotunnel.

Smrtelně nebezpečné

Hárún byl podle něj objeven v jednom ze dvou tubusů, jimiž vedou železniční tratě, nikoli v servisním tunelu vedoucím mezi oběma tubusy. Doposud se také předpokládalo, že dostat se na druhou stranu pěšky podél kolejí není prakticky možné.

Společnost Eurotunnel již dříve upozornila, že kdo se pokusí jít touto cestou, téměř jistě zemře. Smrtelné nebezpečí představují vlaky projíždějící velkou rychlostí (až 160 kilometrů v hodině) a vysoké napětí v elektrickém vedení.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Cedule na plotu u eurotunelu u francouzského Calais varuje před nebezpečím vstupu

Francouzské úřady přísně střeží u Calais přístup k trati vedoucí pod Lamanšským průlivem kvůli množství pokusů mnoha tisíců běženců dostat se do Británie ilegálně.

Předpokládá se, že tento muž – zřejmě první člověk, jemuž se projít tunelem podařilo – patřil mezi 600 migrantů, kteří se pokusili do tunelu proniknout na francouzské straně v pondělí večer.

Reklama

Výběr článků

Načítám