Hlavní obsah

U libyjských břehů pátrají po dvou stovkách uprchlíků

Řím

Ve čtvrtek pokračuje pátrání po uprchlících z rybářského člunu, který se ve středu převrátil na moři u libyjských břehů. Podle komodora italské pobřežní stráže se záchranné operace účastní sedm lodí a vrtulníky. Přesný počet nezvěstných není znám, protože se neví, kolik lidí se na přeplněné lodi plavilo.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Loď italského námořnictva Francesco Mimbelli připlouvá ke člunu s uprchlíky.

Článek

Mluvčí pobřežní stráže, citovaný agenturou DPA, dopoledne sdělil, že do bezpečí bylo přepraveno 373 lidí ze ztroskotaného plavidla. Ve středu večer se hovořilo o asi 400 zachráněných. Stejný zůstává i počet obětí, který činí zatím 25 osob. Očekává se však, že počet obětí vzroste, protože v trupu bylo sto osob, které měly minimální šanci dostat se ven.

Rybářská loď vyslala podle Fox News ve středu ráno signál SOS asi 25 km od libyjských břehů a 45 kilometrů od přístavu Zuwara, kam utíkají migranti toužící po Evropě. Do potíží se dostala v rozbouřeném moři. Když k člunu dorazila jako první loď irského námořnictva Le Niamh, většina uprchlíků se údajně nahrnula k jedné straně a chatrné plavidlo se převrhlo. Irům se podařilo naložit 367 lidí včetně třinácti dětí, uvedlo námořnictvo.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Italská loď Francesco Mimbelli připlouvá ve středu ke gumovému člunu s migranty

Další loď přepravující z Afriky uprchlíky se podle italských médií převrátila ve čtvrtek. Na palubě měla 381 lidí, kteří byli zachráněni. Na palubu je stihla vzít loď italského námořnictva Fiorillo ještě předtím, než se vetché plavidlo potopilo.

V tomto případě jde prý většinou o migranty ze Sýrie, z Bangladéše a ze zemí subsaharské Afriky.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v úterý uvedla, že smrt ve Středozemním moři během nebezpečné cesty za lepším životem v Evropě letos našlo už více než 2000 běženců. Za celý loňský rok tam zahynulo 3279 osob. K největšímu neštěstí došlo v této oblasti letos v dubnu, kdy se rovněž u libyjského pobřeží potopila loď, na které bylo asi 800 migrantů. Neštěstí tehdy přežilo jen 28 osob, včetně dvou údajných pašeráků.

Reklama

Výběr článků

Načítám