Hlavní obsah

Německá policie odhalila u hranic s Českem 59 běženců

Berlín

Německá policie zadržela nedaleko českých hranic dva kamióny s 59 běženci. Ve čtvrtek o tom informoval deník Sächsische Zeitung. Nelegální přistěhovalce se podle policie pokusili dopravit přes hranici do Německa dva muži polského původu, oba jsou nyní ve vazbě.

Foto: ČTK/AP

Afghánští uprchlíci v Německu

Článek

Policie odhalila běžence ve středu ráno při kontrole nedaleko Pirny na dálnici A17, která vede od českých hranici do Drážďan. Šest desítek lidí, mezi nimi i několik dětí, se skrývalo v nákladním prostoru dvou kamiónů. Běženci byli ve špatném zdravotním stavu, někteří z nich trpěli dehydratací.

Podle předběžného vyšetřování pocházeli nelegální přistěhovalci především ze Sýrie, z Afghánistánu, z Pákistánu a z Eritreje. Je mezi nimi i několik lidí z Konga a z Pobřeží slonoviny.

Převádění nelegálních imigrantů do Německa z Česka a z Polska letos zesílilo. Jen v prvních pěti měsících roku německá policie dopadla na hranicích s oběma státy 138 převaděčů. Největší počet uprchlíků zadržených v Sasku mířil do Německa z Česka, ze 485 nelegálních migrantů jich z české strany hranice přišlo 408. Většina odhalených běženců pocházela ze zemí západního Balkánu.

Německo je nejčastějším cílem

Německo patří mezi evropské země, které nejvíc přitahují uprchlíky. Letos příliv běženců výrazně zesílil, od začátku letošního roku požádalo o azyl v Německu 258 000 lidí a za celý rok to bude přinejmenším půl miliónu. Loni bylo žadatelů o azyl 202 000.

Příliv běženců vyvolal v německé společnosti napětí. Několik ubytoven pro uprchlíky se stalo terčem žhářských útoků, politici, kteří se žadatelů o azyl zastávali, musí čelit výhrůžkám. Podle německé kontrarozvědky využívají napjaté situace kolem běženců i krajně pravicoví extremisté k vyvolávání nenávisti proti všem cizincům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám