Hlavní obsah

Těžké zbraně na Donbasu střežili ruští výsadkáři, uvedla OBSE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck

Monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) při kontrole pěti zbrojních skladů doněckých povstalců narazila na ruské výsadkáře. Uvedla to ve své pravidelné nedělní zprávě.

Foto: Kazbek Basaev, Reuters

Příslušníci mise OBSE kontrolují obrněný transportér BMP u obce Sanžarivka.

Článek

Zvláštní monitorovací mise kontrolovala sklady těžkých zbraní obou stran, šest ukrajinských a pět separatistů. U jednoho separatistického řekl strážce pozorovatelům, že on i jeho kolegové jsou z ruské 16. vzdušné výsadkové divize z Orenburgu. Na uniformě ale neměl příslušné insignie stejně jako vojáci, kteří pomáhali anektovat Krym.

Ukrajinské ministerstvo informací okamžitě varovalo, že může jít o informační provokaci ruských tajných služeb, která má zpochybnit důvěryhodnost OBSE a ukrajinských médií, protože v Orenburgu žádná šestnáctá výsadková brigáda dislokována není.

Ukrajinští experti ale nevylučují, že může jít o šestnáctou samostatnou speciální brigádu ruské vojenské rozvědky GRU. Letos v květnu se v informacích ruských blogerů objevila zpráva, že dva příslušníci této brigády při operacích na východě Ukrajiny zahynuli.

Obvinění ve zprávě OBSE jednou větou odmítl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov: „Věrohodnost této zprávy je potřena prověřit.“ Putinův mluvčí dodal, že se taková obvinění objevila už v minulosti z různých oficiálních zdrojů, ale pokaždé, když se prověřila, se nenašlo nic konkrétního, co by výroky potvrdilo.

OBSE upozornila i na další problémy u skladů separatistů, v jednom chyběly dvě těžké zbraně, do dalšího je patnáct minut nechtěli pustit. Také tam chyběly dvě dělostřelecké zbraně.

Dva z šesti ukrajinských skladů byly nadále opuštěné, v jednom bylo více zbraní než dříve, v dalších zase chyběly zbraně. V jednom případě i protiletadlový komplex SA-13 Strela.

OBSE také potvrdila četná ostřelování i nasazení těžkých zbraní. V separatisty obsazené Horlivě viděli obytné budovy poničené šrapnely i několik kráterů. Našli v nich detonátory svědčící, že je způsobily granáty ráží 122 nebo 152 mm, tedy z houfnic Gvozdika nebo Akacija . Objevili i minometný granát ráže 120 mm a navštívili pět zraněných v nemocnici.

Stopy po použití velkorážných granátů, které jsou v rozporu s minskou dohodou, našli i ve vesnici Kurdijumce, kde byl zasažen sklad munice. Separatisté tam použili dělostřelecké granáty ráže 122 mm a 152 mm nebo tankové ráže 125 mm.

Mrtví vojáci 

Přestřelky pokračovaly i během posledních 24 hodin, uvedl v úterý předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov. Zmínil, že jich bylo 109. Vyžádaly si životy tří vojáků. Dalších sedm jich bylo zraněno. V pondělí armádní velení oznámilo smrt šesti vojáků v okolí obce Stanycja Luhanska na severovýchodním předměstí Luhansku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky střelby v ukrajinské Horlivce Video: Reuters

Povstalci oznámili, že při palbě z ukrajinských zbraní byly v noci v Doněcku zničeny tři obytné domy.

Jednání bez výsledků

V úterý také pokračují jednání kontaktní skupiny v Minsku. Dvanáctihodinová pondělní schůzka žádný průlom nepřinesla. Definitivní není ani znění dohody o odsunu těžké techniky z fronty, na němž se znepřátelené strany předběžně dohodly na minulé schůzce v červenci.

Podle zástupce OBSE Martina Sajdika, který jednání zprostředkovává, se podařilo pokročit v řešení problémů spojených se zásobováním Donbasu vodou a s obnovením železničního spojení s Luhanskou oblastí. Obě strany se dohodly na postupu při likvidaci minových polí.

Zástupce doněckých radikálů v kontaktní skupině Denis Pušilin po jednání novinářům sdělil, že separatisté po únorovém podpisu mírových dohod propustili ze zajetí 317 Ukrajinců, ukrajinská armáda 287 povstalců. Vzbouřenci podle Pušilina drží ještě 45 zajatců a 17 z nich jsou ochotni vyměnit. Chtějí je ale vyměnit za lidi zadržené Ukrajinci mimo oblast protiteroristické operace.

Reklama

Výběr článků

Načítám