Hlavní obsah

Babišova bratra čeká na Slovensku soud kvůli nesplacené miliónové pohledávce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

V září začne v Bratislavě soud, v němž bude mladší bratr českého ministra financí Alexander Babiš čelit obžalobě kvůli podezření z miliónového podvodu. Serveru Neovlivní.cz informaci potvrdil mluvčí bratislavské krajské prokuratury Michal Šúrek.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

„Podali jsme žalobu v případu, kdy byla poškozena společnost ČEZ Slovakia. Obžaloba byla podána na Alexandra B. a Karola F.,“ uvedl Šúrek. Podle slovenského týdeníku Plus 7 dní hrozí oběma patnáct let vězení za „způsobení škody velkého rozsahu“.

ČEZ Slovensko je dceřinou firmou české elektrárenské společnosti ČEZ. Ta spadá pod resort ministra financí Andreje Babiše.

Překvapivý vstup do sklářského byznysu

Týdeník konstatoval, že v případu se jedná o čtyři roky starý podvod ve výši téměř 200 tisíc eur (5,4 miliónu Kč). Alexander Babiš v případu figuruje jako zástupce společnosti CTHS Nitra, která v roce 2011 převzala majoritu v podniku na výrobu skla Slovglass Poltár, který se už delší dobu zmítal v hluboké krizi.

Vstup firmy do sklářského byznysu byl přitom překvapivý, protože do té doby se zabývala pouze provozováním sanatoria s penzionem a nabídkami alternativní léčby.

Společnost CTHS získala při restrukturalizaci pohledávku, za kterou nezaplatila a prodala ji dál. „Jako zástupci společnosti CTHS uzavřeli s poškozeným, firmou ČEZ Slovensko, smlouvu o postoupení pohledávky Slovglass Poltár ve výši 195 250 eur, přičemž uvedenou pohledávku neuhradili a následně prodali další společnosti,” uvedl Šúrek.

Týdeník Plus 7 dní uvedl, že společně s Alexandrem Babišem je v případě stíhán i spolumajitel CTHS Karol Farkaš. Alexander Babiš se k případu nevyjádřil. Redaktorce týdeníku se do telefonu omluvil, že je právě u zubaře a následně už telefon nezvedal.

Podniká od devadesátých let

Mladší bratr českého ministra financí podniká na Slovensku od devadesátých let minulého století. Loni vstoupil Alexander Babiš na český trh s pojišťovací společností Scheibner Insurance Broker, která na Slovensku funguje od roku 2012. Od loňského října sedí také v představenstvu česko-arabské komory Czech Gulf Business Council.

Reklama

Výběr článků

Načítám