Hlavní obsah

Británie přitvrzuje: Za pronajmutí bytu nelegálním imigrantům bude hrozit vězení

Možnost pronajmout si ve Velké Británii byt či dům se pro migranty ztíží. Podmínkou k získání bydlení bude povolení k pobytu, plánuje britský premiér David Cameron. Migranty, kterým povolení k pobytu vyprší, budou muset vykázat. Pokud to britští majitelé nemovitostí neudělají, hrozí jim vysoké pokuty a dokonce i pětileté vězení.

Foto: Profimedia.cz

Běženci se snaží dostat z Francie přes eurotunel do Velké Británie.

Článek

Vláda také hodlá ukončit finanční podporu pro neúspěšné žadatele o azyl. Zhruba 10 tisíc migrantů nadále dostává příspěvek 36 liber týdně (asi 1400 Kč) z peněz daňových poplatníků, přestože byla jejich žádost o azyl zamítnuta. Příspěvek je jim vyplácen díky tomu, že v Británii žijí se svou rodinou.

Cameron se zpřísněním imigračního zákonodárství snaží řešit současnou uprchlickou krizi. Běžence, kteří se snaží po tisících proniknout z Francie do Británie, varuje, že budou ze země bez milosti odsunuti.

Ministerský předseda spolu s ministryní vnitra Theresou Mayovou varovali migranty před falešnými očekáváními života ve Velké Británii. „Mnozí vidí Evropu, zvláště Velkou Británii, jako místo, které nabízí finanční profit,“ uvedla Mayová. To jsou ale podle jejích slov falešná očekávání. „Naše ulice nejsou dlážděné zlatem,“ dodala.

Cameron upozornil migranty, že země není žádným „přístavem bezpečí“. Zákony pro přistěhovalectví se podle jeho slov zpřísní ihned po letních parlamentních prázdninách.

Každou noc se pokouší z francouzského přístavu Calais dostat do Velké Británie přes podmořský tunel až dva tisíce běženců.

Podle odhadů francouzských úřadů v okolí Calais nyní čeká na šanci dostat se do Británie asi 3000 až 5000 migrantů převážně z Eritreje, Etiopie, Súdánu a Afghánistánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám