Hlavní obsah

Italové zachránili stovky uprchlíků, pět jich cestu přes moře nepřežilo

– Řím • Aktualizováno

Italská pobřežní stráž zachránila během soboty ve Středozemním moři dalších 1800 běženců ze sedmi přeplněných plavidel. Podle agentury Reuters to v neděli oznámila mluvčí stráže, podle níž ale byla také objevena těla pěti zemřelých migrantů.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Uprchlíci v sicilském přístavu Pozzallo

Článek

Příslušníci pobřežní stráže našli mrtvé ve velkém gumovém člunu, na kterém se tísnilo 212 dalších utečenců. Mluvčí dodala, že zatím není jasná příčina úmrtí.

Středozemní moře se stalo nejsmrtonosnější překážkou pro migranty na světě, poznamenal Reuters. Odhaduje se, že loni přineslo smrt 3500 lidem a od začátku letošního roku dalším 2000. Mnozí z nich se snažili uniknout bídě a násilí na Blízkém východě a v Africe.

Původ lidí zachráněných v sobotu nebyl zatím přesně stanoven, ale podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) letos zhruba čtvrtinu z těch, kteří se přes moře dostali do Evropy, tvoří uprchlíci z Eritreje. Za nimi následují Nigerijci, Somálci, Súdánci a Syřané.

UNHCR rovněž uvádí, že do Itálie zatím letos dorazilo přes moře kolem 90 000 běženců a za celý loňský rok jich bylo celkem 170 000. Mnozí z nich se snaží co nejrychleji dostat na bohatší sever Evropy, včetně Británie.

Velké množství přistěhovalců se tam pokouší proniknout z francouzského přístavu Calais tunelem pod Lamanšským průlivem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám