Hlavní obsah

Studenta odsoudili za plánování masakru ve škole, doma měl zbrojní arzenál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newcastle

Devatenáctiletý Brit Liam Lyburd byl ve čtvrtek uznán vinným z plánu spáchat masovou vraždu na škole v Newcastlu, z níž byl vyloučen. Chtěl v ní odpálit nálož. Pomstu plánoval dva roky a policie jej zadržela krátce před realizací. Výši trestu vynese soud v září.

Foto: Profimedia.cz

Souzený Liam Lyburd

Článek

Nenávist ke škole u Lyburda propukla v roce 2012, když byl po pěti týdnech vyhozen z hodin matematiky a angličtiny kvůli svému nevhodnému chování, rušení a nepozornosti. Lyburd byl závislý na diazepamu.

Dva roky plánoval pomstu škole. V lednu 2014 si začal opatřovat vybavení na akci včetně vojenských bot, plynové masky a rukavic.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V té době byl přes internet v kontaktu s Islanďankou, se kterou si vyměňoval vzkazy, některé sexuální, ale většinou o nenávisti k lidem a touze zabíjet. Začal také získávat prostředky z vydírání lidí navštěvujících pedofilní stránky, s nimiž se seznámil na chatech a jimž poslal virus, s jehož pomocí se jim naboural do počítače. Za získané bitcoiny si koupil pistoli glock. Vyrobil také pět trubkových bomb plných hřebíků a s pomocí chemikálií zakoupených na internetu i dvě nálože. Islandská známá se ho sice pokoušela odradit, nabízela mu, aby za ní přijel. To on odmítl.

Spatříš mne ve zprávách zalitého krví s mozkem na druhé straně pokoje
Liam Lyburd

Začal si raději dopisovat s Australankou, které poslal fotky, kde pózuje s pistolí a nožem v uniformě.

Několik dnů před útokem napsal do školy, aby se ujistil, že bude 3. listopadu otevřená, když tam probíhají stavební práce.

Současně mladík obdivující Anderse Breivika zveřejnil na internetu hrozbu útoku na školu s textem: „Je čas na extrémní občanskou neposlušnost.“ V den plánovaného útoku ale napsal Australance: „Neudělám to dnes, nemohu.“

Krátce poté byl zatčen na základě udání další ženy, se kterou byl v kontaktu přes Facebook. Tam napsal: „Spatříš mne ve zprávách zalitého krví s mozkem na druhé straně pokoje.” Počítal, že zemře se studenty, které pozabíjí.

Doma měl arsenál

Policisté byli šokováni arsenálem, který shromáždil v ložnici. Když ho odnášeli, museli evakuovat okolí.

Žalobce Nicky Dry u soudu uvedl: „Nebyly to nereálné fantazie snílka odtrženého od reality, ale pečlivě plánovaná pomsta schopného počítačového hackera, který byl schopen získat prostředky od jiných uživatelů internetu včetně bitcoinů, za které si na webu koupil poloautomatickou pistoli a náboje. Ve stejnou dobu konstruoval funkční nálože a hlásil se k těm, kteří byli odpovědní za nedávné masové vraždy ve světě.

Lyburd přiznal, že si opatřil zbraně a vyrobil nálože, ale popíral, že by plánoval masovou vraždu, a tvrdil, že to byla jen fantazie a způsob, jak se zalíbit lidem, s nimiž chtěl komunikovat na internetu. Porota mu ale neuvěřila a uznala ho vinným v osmi bodech obžaloby. Trest bude vynesen 25. září. Zřejmě bude vysoký, protože podle posudků psychiatrů představuje vážné nebezpečí pro veřejnost, uvedl web Chroniclelive.

Reklama

Výběr článků

Načítám