Hlavní obsah

Mezi uprchlíky a policisty zuří v Calais válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoký plot, ostnaté dráty a policisté. To je obrázek francouzského přístavního města Calais. Dnem i nocí tu zuří válka mezi uprchlíky a policisty a také mezi řidiči kamiónů a běženci. Od počátku letošního ledna se pokusilo dostat z Francie do Velké Británie 37 tisíc migrantů. Cestu do vysněného ráje zaplatili někteří svým životem, další byli chyceni a svůj pokus neustále opakují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protestující pracovníci trajektové přepravy pálili v Calais pneumatikyVideo: Reuters

 
Článek

Běženci zpočátku využívali  k útěku do Anglie místní přístav, ale ten úřady letos začátkem června obehnaly vysokým plotem s ostnatým drátem a různými zátarasy. Jejich zájem se tedy zaměřil na tunel, kterým se z Calais do Folkestonu přepravují kamióny na vlakových soupravách a kterým jezdí z Paříže do Londýna osobní rychlovlaky.

Foto: Profimedia.cz

Policejní zásah proti běžencům v přístavním městě Calais

Úřady proto ústí tunelu také oplotily, ale prostor se velmi těžko hlídá kvůli jeho velikosti. Oblast terminálu o rozloze 650 hektarů má plot o délce 28 kilometrů. Migranti se každý večer přesouvají z provizorního  tábora k plotu, který se pokoušejí zdolat. Potom se snaží dostat na koleje a naskákat na vlaky, které převážejí eurotunelem kamióny do Velké Británie.

Policisté se je snaží zadržet a využívají všechny prostředky, které mají k dispozici. Tím je většinou slzný plyn a v některých případech i obušky.

Foto: Profimedia.cz

Francouzští policisté zasahují v Calais proti migrantům.

Po posledním pokusu ze čtvrtka na pátek, kdy se pokoušelo dostat do Británie až 1400 migrantů, posílily francouzské úřady počty policistů o 120. Nyní eurotunel hlídá 400 policistů.

K incidentům dochází také mezi řidiči kamiónů a migranty, kteří se snaží jakýmkoliv způsobem dostat do jejich vozů přejet do Anglie. [celá zpráva]

Mnozí řidiči mají za sebou tvrdé střety i rozbitá auta. [celá zpráva]

Zkouší štěstí každou noc

Mezi ty, kteří se noc co noc pokoušejí dostat do ostrovního království je Sharif (24). Pochází z Afghánistánu a ve Francii je už dva měsíce. Jeho přítel při pokusu dostat se do Velké Británie v eurotunelu zahynul.

„Schoval se v jednom voze, ale cestou se udusil,“ popsal Sharif. Sám podniká stejně nebezpečné pokusy.

„Viděl jsem a zažil tolik strašných věcí. Chci začít lepší život,“ vysvětluje Sharif důvody své migrace.  Z Francie chce pryč. „Tady to není život, ale živoření v odpadcích,“ dodal.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Policista drží migranta, který se pokusil překonat ochranný plot u Eurotunelu.

Proč se migranti snaží dostat do Velké Británie? Mnozí mají v Anglii své příbuzné, kteří jim na počátku mohou pomoci, minimálně tím, že u nich budou bydlet.

Navíc ve Velké Británii dostanou uprchlíci rychle azyl. Řízení tam trvá pouhých šest měsíců, ve Francii je to 18 měsíců. Velká Británie také nabízí lepší možnosti pracovního uplatnění. Je tam pouze 16procentní nezaměstnanost mladých (16 až 24 let), ve Francii je to 24,5 procenta. Mezi uprchlíky ale koluje také mnoho pověr, třeba že automaticky dostanou od státu dům a práci.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Migranti u Eurotunelu

Uprchlíkům nahrává i to, že když v Británii nezískají azyl, v zemi se jednoduše „ztratí“, neexistuje totiž žádná registrace.

Cesta do vysněného ráje  je ovšem obrazně řečeno lemována mrtvými. Od června přišlo na francouzské straně o život deset běženců, kteří se pokoušeli dostat do Británie prostřednictvím vlaků. Naposledy zahynul 17letý mladík. Zasáhl ho elektrický proud, když se pokoušel dostat na vlaku Eurostar.

Reklama

Výběr článků

Načítám