Hlavní obsah

Ukrajinští separatisté propustí 2000 vězňů, nemají pro ně jídlo

Kyjev/Doněck

Správa samozvané Luhanské lidové republiky plánuje propustit 2000 vězňů, protože je nemá čím živit. Uvedl to v noci na čtvrtek ve svém vyjádření předseda luhanské vojenské a civilní správy Georgij Tuka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Tuka na své facebookové stránce oznámil, že se pro 2000 vězňů plánuje amnestie, protože se jim nedostává jídla. Dodal, že neplánuje domluvu s ukrajinskou stranou na převozu vězňů na území pod správou Kyjeva a předání dokumentů o jejich případech.

V Luhanské oblasti si přitom odpykávali tresty i lidé odsouzení za zločiny spáchané v jiných oblastech Ukrajiny.

Tuka dodal, že proces předání by nebyl nijak snadný: „Nejsou materiály o jejich případech, o rozhodnutí soudů o trestu nebo o zadržení, není se o co opřít.“

Spolupráce vázne

Jeho vyjádření jasně ukazuje neochotu spolupracovat s kyjevskými úřady, protože dokumenty o vězních má ukrajinská vězeňská služba a podklady k případům má ukrajinské ministerstvo vnitra nebo spravedlnosti.

Tuka podle Ukrajinské pravdy dodal, jak by zřejmě dopadlo předání trestanců: „Tito lidé by byli zadrženi strážemi. Nemají platné dokumenty,“ S nadsázkou dodal, že dokumenty vydané separatisty se uznávají jen při návštěvě veřejných záchodků.

Z Tukova vyjádření neplyne, jak vážných trestných činů se tito lidé dopustili ani kdy by se měla amnestie uskutečnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Depardieu nesmí pět let na Ukrajinu

Ukrajina podle tamních médií zakázala francouzskému herci Gérardu Depardieuovi vstup na své území, a to na dobu pěti let. Uvedla to agentura AP.

Výběr článků

Načítám