Hlavní obsah

V bojích na Ukrajině zemřelo tisíc Rusů, včetně mnoha vojáků, uvádí Memorial

– Moskva/Kyjev

V bojích na východě Ukrajiny přišla o život už tisícovka Rusů, mezi nimi hodně vojáků. Uvedl to ve středu Sergej Krivenko z renomované ruské nevládní organizace na ochranu lidských práv Memorial.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Hroby ukrajinských separatistů. Ilustrační snímek

Článek

"Řeč je až o tisícovce mrtvých. Možná jich bylo i víc," řekl agentuře DPA.

Krivenko je také členem prezidentské rady pro lidská práva a občanskou společnost, což je poradní orgán Vladimira Putina. Tvrdí, že ví o řadě ruských vojáků, kteří přišli o život či padli do zajetí v Donbasu na východě Ukrajiny. Počet ruských vojáků v této oblasti odhadl na 6000, zatímco ukrajinské odhady bývají bezmála dvojnásobné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kyjev a Západ obviňují Rusko, že podporuje separatisty na východě Ukrajiny zbraněmi, municí i vojáky, ale Moskva stále tato obvinění popírá, nejvýše připouští jen ruské dobrovolníky válčící na straně separatistů.

Nicméně jeden z povstaleckých předáků Alexandr Zacharčenko loni řekl, po boku rebelů bojují i tisíce ruských dobrovolníků, z nichž část byli profesionální vojáci, válčili však prý o své dovolené

Státní tajemství

Putin v květnu zahrnul pod státní tajemství údaje o ztrátách ozbrojených sil během speciálních operací v mírovém období.

V průzkumu nezávislého sociologického střediska Levada, zveřejněném tento týden, 52 procent Rusů tvrdilo, že ruská vojska v Donbasu neválčí, ale 26 procent si myslelo opak. Zbytek se zdržel vyjádření.

Počet obětí bojů v Donbasu se podle odhadů blíží 7000. Ukrajinské ministerstvo obrany nedávno ztráty vládních sil vyčíslilo na 2300 zabitých a 270 nezvěstných, kteří nejspíše také zahynuli. Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve středu prohlásil, že počet zabitých civilistů a vojáků se již blíží k 9000.

Reklama

Související články

Na Donbasu zuří válka sniperů

Situace na východě Ukrajiny zůstává napjatá. Pravidelně jsou registrovány přestřelky, v neděli byly pozice ukrajinských sil podle štábu operace ATO ostřelovány...

Výběr článků

Načítám