Hlavní obsah

Pět set lidí denně. Německý Pasov pod náporem imigrantů

– Pasov
Novinky, bad

Dramatický nárůst počtu uprchlíků vedl radnici bavorského Pasova ke zřízení nového registračního centra pro žadatele o azyl. Fungovat začalo ve středu. Podle místní policie množství příchozích běženců za poslední měsíce stouplo o stovky denně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V německém Pasově zřídili nové registrační centrum pro uprchlíkyVideo: Reuters

 
Článek

Do ani ne padesátitisícového města na hranicích s Rakouskem teď podle policejního mluvčího Franka Kollera dorazí každý den zhruba i pět krát víc uprchlíků než letos na jaře.

„V současnosti máme jen v oblasti Pasova okolo 25 tisíc nelegálních imigrantů,“ řekl agentuře Reuters Koller.

„Na začátku roku překračovalo nelegálně hranice mezi stem až sto padesáti lidmi denně. V květnu a červnu se počet přechodů zvýšil na 300 a teď v červenci ta čísla v některých dnech překračují i 500,“ dodal.

Loňská čísla přitom byla mnohonásobně nižší. V období leden až červen pasovská policie registrovala 900 uprchlíků. Letos se už zabývá víc než třinácti tisíci lidmi hledajícími azyl v Německu.

Podle bavorských úřadů minulý týden v podstatě zbořil dosavadní proporce imigrace do této spolkové země. Dorazilo tam skoro šest tisíc lidí bez příslušných dokumentů.

„Týden před touto špičkou jsme se pohybovali pod čtyřmi a půl tisíci případů, loni to bylo okolo pěti set,“ uvedly úřady. Celkově napočítaly tento rok víc než 32 tisíc lidí. Loni, za stejný časový úsek, to bylo pouhých sedm tisíc.

Očekávají 400 tisíc běženců

Imigrantům jsou podle Kollera nejprve zkontrolovány pasy a policie je prověří v databázi hledaných osob. Pak dostanou najíst a po policejní registraci je pošlou na počáteční příjem v Deggendorfu.

Pro některé uprchlíky, mezi kterými jsou i rodiny s dětmi, se stal novým dočasným domovem pasovský Kulturní dům. Ten je přitom podle inzerátu na internetu „ideální pro kabarety, koncerty, divadelní představení, mítinky a výstavy.“ Mezi nimi je i Hišám Alšteví.

„Přišel jsem přes Libanon, Turecko, Řecko, Makedonii, Srbsko, Maďarsko, Rakousko až konečně do Německa. Chtěl bych tu zůstat a pokračovat ve svém životě,“ uvedl sedmadvacetiletý imigrant ze syrského Damašku.

Německo letos očekává příchod až dvojnásobku uprchlíků oproti loňsku, kdy jich dorazilo na 200 tisíc.

Z 85 394 lidí, kteří přišli jen za první letošní kvartál, jich nejvíce dorazilo z Kosova, Sýrie, Srbska, Albánie, Iráku a Afghánistánu a mnoha různých afrických zemí, zejména z Eritreje, Pobřeží Slonoviny, Gambie nebo Kamerunu.

Reklama

Výběr článků

Načítám