Hlavní obsah

Malajsijský boeing sestřelili Ukrajinci, je přesvědčena drtivá většina Rusů

Moskva

Čtyři z pěti Rusů jsou nadále přesvědčeni, že Ukrajinci zavinili tragédii malajsijského boeingu, který byl před rokem sestřelen na východě Ukrajiny. Jen dvě procenta dotázaných podle průzkumu nezávislého střediska Levada připouštějí vinu Ruska, uvedla v pondělí BBC na svém webu v ruštině.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Část zříceného malajsijského Boeingu 777 u města Šachtarsk nedaleko Doněcku

Článek

Průzkum Levady ukázal, že 44 procent dotázaných je přesvědčeno o vině ukrajinských vojáků. Jen trochu méně oslovených, 41 procent, považuje za viníka tragédie ukrajinskou vládu. 17 procent dotázaných pak odpovědnost přičetlo Spojeným státům. Rusko obvinila jen dvě procenta účastníků průzkumu, uvedla BBC.

Návrh vytvořit zvláštní tribunál pro potrestání viníků, který Kreml odmítl, ale podpořilo 47 procent dotázaných, necelá pětina byla proti, zbývající třetina se nevyjádřila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rada bezpečnosti OSN by o návrhu Malajsie na vytvoření tribunálu mohla hlasovat tuto středu. Rusko, které disponuje právem veta, návrh opakovaně kritizovalo jako předčasný a kontraproduktivní, protože vyšetřování ještě neskončilo.

Oficiální zpráva nizozemských vyšetřovatelů, jimž případ byl svěřen vzhledem k občanství většiny obětí, se čeká v říjnu.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se zřítil na separatisty ovládaném území Donbasu na východě Ukrajiny loni 17. července. Zahynulo všech 298 lidí na palubě.

Ukrajina a její západní spojenci jsou přesvědčeni, že malajsijský letoun byl zasažen raketou Buk odpálenou z území ovládaného proruskými separatisty. Rusko naopak tvrdí, že Buk odpálila ukrajinská armáda. Dříve také uvádělo, že dopravní letoun byl zasažen raketou vzduch-vzduchm vystřelenou z ukrajinského bitevníku Suchoj Su-25, přestože ten má poloviční dostup.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám