Hlavní obsah

Moře se zbarvilo do ruda krví: Na Faerských ostrovech lovili tradičním způsobem velryby

Novinky, zkr

Na Faerských ostrovech začal ve čtvrtek každoroční lov velryb. Během 24 hodin místní obyvatelé zabili kolem 250 kulohlavců černých, napsal server listu The Guardian. Jedná se o nekomerční tradiční lov, který je regulován tamními úřady, ochránci zvířat však bijí na poplach.

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Faerských ostrovů zabili 250 kulohlavců Video: Sea Shepherd Conservation Society

 
Článek

Lov se podle aktivistů z organizace Sea Shepherd konal v zátokách u pláží Bøur and Tórshavn. Zmínili, že šlo o velmi krvavou akci.

Kytovce, kteří kolem ostrovů migrují v červenci a srpnu, nejdřív lovci obklíčí a za pomoci lodí je naženou do zátoky. Přímo ve vodě je pak zabijí kopími. I tentokrát na místě protestovali ochránci zvířat, podle prohlášení Sea Shepherd bylo pět jejích členů zadrženo.

Tradiční lovy velryb nazývané Grindadráp se na souostroví v Atlantickém oceánu konají už od 16. století. Zúčastnit se jich může kdokoliv, maso se ale nesmí prodávat. Obyvatelé je považují za součást své kultury.

Faerské ostrovy jsou autonomní oblastí Dánska, ve kterém je lov velryb zakázán. Faeřané ale mají vlastní zákony, které vybíjení kulohlavců černých, vorvaňovců zobatých a delfínů povolují.

Vybíjení kytovců nezastavilo ani varování vědců, že konzumace masa a tuku z těchto živočichů je zdraví škodlivé. Obsahuje totiž vysoké množství DDT, polychlorovaných bifenylů a rtuti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám