Hlavní obsah

Jsem nevinný, brání se jediný obviněný za leteckou katastrofu v Jaroslavli

Moskva

Jediný obviněný v kauze letecké katastrofy v ruské Jaroslavli, kde v září 2011 zahynulo čtyřiačtyřicet hokejistů včetně trojice Čechů, se necítí být vinen. Vadim Timofejev, místoředitel společnosti Jak-servis, které letoun Jak-42 patřil, ve čtvrtek před soudem v Jaroslavli prohlásil, že žaloba žádné hodnověrné důkazy o jeho vině nepředložila.

Článek

"Pokládal jsem se vždy za nevinného. Domníval jsem se, že soud předloží hodnověrné důkazy, ani jeden jsem ale zatím neviděl," citovala ze čtvrtečního Timofejeva prohlášení agentura Interfax.

Obžalovaný vyzval soud, aby se pokusil nalézt skutečného viníka.

Pochybnosti o řádném vyšetření tragického neštěstí mají podle Interfaxu i mnozí pozůstalí po ruských hokejistech. Matka jedné z obětí ve čtvrtek před soudem řekla, že příčina havárie objasněna nebyla. "Pozůstalí trvají na potrestání skutečných viníků," konstatovala.

Timofejev byl v letecké firmě zodpovědný za přípravu pilotů, kteří podle žaloby na provoz strojů Jak-42 nebyli dostatečně přeškoleni.

Hrozí mu sedm let vězení. Předpokládá se, že přelíčení, které začalo loni v prosinci, může trvat až rok.

Při leteckém neštěstí zahynuli v září roku 2011 hokejisté a funkcionáři klubu Lokomotiv Jaroslavl včetně českých hráčů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka a Slováka Pavla Demitry. Podle expertní zprávy piloti stroje způsobili katastrofu tím, že bezděčně brzdili, letoun nedosáhl potřebné rychlosti a havaroval.

Reklama

Výběr článků

Načítám