Hlavní obsah

V Itálii zadrželi dva sympatizanty Islámského státu, plánovali útok na Koloseum a základnu USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

V Itálii zadrželi Pákistánce a Tunisana, kteří vyhrožovali jménem Islámského státu, že podniknou útoky na různé cíle v zemi. Bylo mezi nimi Koloseum, milánská katedrála Duomo a základna, kterou využívá americké letectvo USAF. O zatčení informoval ve středu žalobce Maurizio Romanelli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podezřelé islamisty zachytily bezpečnostní kamery v MilánuVideo: Reuters

 
Článek

Tunisan Briki Lassaad a Pákistánec Vakas Muhammad byli zadrženi v Brescii.

„Pákistánec a Tunisan nejenom dávali najevo podporu (IS), přičemž plánovali odjet na území Sýrie a účastnit se výcviku mudžáhidů, ale mluvili spolu i o možných útocích v Itálii,“ sdělil Romanelli podle agentury AP. Chtěli také zaútočit na firmu balící potraviny, ve které jeden pracoval.

V komunikaci na Twitteru zveřejnili jménem Islámského státu hrozbu útoku i možné cíle. Kromě římského Kolosea a milánské katedrály mezi nimi byla základna Ghedy v Brescii, kde je dislokována 704. podpůrná letka USAF, která má na starosti výzbroj italského 6. storma vybaveného stroji Tornado. Šesté stormo, což je jednotka odpovídají křídlu, je součástí sil NATO.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Žalobce Maurizio Romanelli oznamuje zadržení dvou podezřelých

Prokurátor zdůraznil, že zadržení neměli žádné zbraně ani schopnosti takový útok provést. Doplnil, že si dvojice stáhla z internetu článek Jak přežít na Západě, což je návod pro džihádisty, kterak vyrábět bomby a po atentátu uniknout zatčení.

Oba muži žili dlouhodobě i s rodinami v Itálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám