Hlavní obsah

Americká tajná služba odposlouchávala i německého ministra zahraničí

– Berlín

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) odposlouchávala nejen německou kancléřku a ministerstva hospodářství a financí, ale i současného ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Jeho mobilní telefon je podle německých médií na seznamu čísel sledovaných tajnou službou USA.

Článek

List Süddeutsche Zeitung nedávno s odkazem na WikiLeaks informoval o seznamu 56 telefonních čísel z nejbližšího okolí kancléřky Angely Merkelové, jež NSA údajně sledovala a z nichž jsou dosud dvě desítky aktivní.

Mezi aktivními čísly jsou například telefony ředitele úřadu kancléřky Petera Altmeiera, jeho předchůdce Ronalda Pofally, šéfa poslaneckého klubu konzervativní unie CDU/CSU Volkera Kaudera nebo státního tajemníka pro koordinaci tajných služeb Klause-Dietera Fritscheho.

List napsal, že mezi těmito sledovanými čísly je také Steinmeierův mobil. Dokumenty získané serverem WikiLeaks prý svědčí o tom, že německé ministerstvo zahraničí a jeho sociálnědemokratický šéf byli cílem výzvědných aktivit NSA po léta.

Počátkem července vyšlo díky informacím WiliLeaks najevo, že NSA se zajímala zejména o měnovou a obchodní politiku Německa. Přitom počátky monitorování komunikace vedoucích vládních činitelů sahaly až do období vlády Helmuta Kohla, který stál v čele kabinetu v 80. a 90. letech.

V materiálech serveru se mezi sledovanými objevují i jména vysokých úředníků Schröderovy vlády nebo někdejší Kohlův důvěrník Johannes Ludewig. Podle Süddeutsche Zeitung je z dokumentů patrné, že NSA odposlouchávala německou vládu i před rokem 1998, kdy Kohl úřad spolkového kancléře opustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám