Hlavní obsah

Stoupenci Islámského státu mají v Bosně základnu

Vlastní výcvikovou baštu si v Bosně vytvořili tamní stoupenci Islámského státu (IS), kteří odtud jezdí bojovat do Sýrie a Iráku. Jejich prominenti skupují pozemky ve vesnici Ošve, píše v reportáži britský list The Daily Mirror.

Foto: Novinky/Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nejméně dvanáct bojovníků IS vycvičených v obci Ošve v uplynulých měsících odjelo do Sýrie a pět z nich tam mělo zahynout,“ napsal deník s tím, že podle bezpečnostních služeb může právě z tohoto místa vzejít devastující útok proti západním cílům.

Poskytuje IS strategickou polohu vzhledem k blízkosti Středomoří, kde působí extremisté ze Sýrie, Iráku a severní Afriky, uvádí Daily Mirror. Popisuje, že obec asi 100 km od Sarajeva s mnoha nedostavěnými či opuštěnými domy je izolovaná v lesích a přístup k ní je po strmé cestě široké pro jedno auto. Mnozí tam chodí oblečeni v muslimském stylu, ženy v burkách.

Místní se obávají, chtějí se odstěhovat

„Některé ze skupovaných pozemků leží na kopci, kam nelze vejít nepozorován. Je jasné, že právě tam je zdroj teroristické hrozby,“ řekl deníku bezpečnostní expert Dževad Galijaševič. „Tam nahoře z lesa už dlouho slýcháváme střelbu,“ uvedl jeden z místních obyvatel, který chtěl zůstat v anonymitě.

On a další se obávají o své rodiny a chtějí se odstěhovat. Avšak prodat dům v odlehlé Ošve, říkají, to není vůbec snadné. Kristina Jozičová z tajné služby Sipa ujistila Daily Mirror, že vesnici monitorují od razie letos v květnu.

Bosenské expertní zprávy považují navrátilce z války v Sýrii a Iráku za největší hrozbu a uvádějí, že proti nim chybí potřebná koordinace místních a ústředních míst. Podle úřadů vycestovalo v letech 2013–14 do Sýrie 156 mužů a 36 žen s 25 dětmi, a vrátilo se 48 mužů a tři ženy.

IS zmasakroval 120 Iráčanů

IS se o víkendu přihlásil k pátečnímu sebevražednému útoku, při kterém silný výbuch zabil na tržišti asi 25 km od Bagdádu nejméně 120 lidí a dalších 130 zranil. Atentátník měl ve svém autě tři tuny výbušnin, upřesnil guvernér provincie Dijála. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Páteční masakr na tržnici v Iráku má 120 obětí, k útoku se přihlásil ISVideo: Reuters

Přinejmenším pět egyptských vojáků v sobotu zahynulo a sedm bylo zraněno při útoku radikálů na dvě kontrolní stanoviště na Sinajském poloostrově s použitím ručních protitankových granátometů u města Šajch Zuvajd nedaleko hranice s Pásmem Gazy.

V sobotu přepadli islámští radikálové konvoj alžírské armády v lese asi 240 km od metropole Alžíru a zabili 11 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám