Hlavní obsah

Merkelová odmítá snížení řeckého dluhu, úlevy nevylučuje

Německá kancléřka Angela Merkelová opět odmítla možnost seškrtání řeckých dluhů. Dala však najevo ochotu jednat o snížení úrokových sazeb či prodloužení splatnosti, pokud bude Řecko plnit podmínky nového záchranného programu. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Řecko již získalo úlevy. Měli jsme tu dobrovolné seškrtání dluhu soukromými věřiteli, poté jsme prodloužili termíny splatnosti a snížili úrokové sazby. Nyní můžeme o takovýchto možnostech znovu jednat," řekla Merkelová v rozhovoru s německou televizí ARD.

Kancléřka nicméně upozornila, že „klasické seškrtání 30 či 40 procent dluhu není v měnové unii možné". Dodala, že o případných změnách splatnosti a úroků lze jednat až poté, co Řecko úspěšně projde první kontrolou nového záchranného programu.

Řecko spolkne v rámci finanční pomoci 2,3 biliónu korun

Na nové finanční pomoci v objemu až 86 miliard eur (2,3 biliónu korun) se Atény s eurozónou předběžně dohodly v pondělí. Německý parlament v pátek spolkové vládě schválil další jednání o podrobnostech záchranného programu.

Z průzkumu agentury YouGov nicméně podle listu Die Welt vyplývá, že více než polovina Němců považuje plánovaný záchranný program pro Řecko za špatný. A téměř polovina by upřednostnila, kdyby zadlužené Řecko vystoupilo z eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám