Hlavní obsah

Špičky Ruska, Německa a Francie debatovaly o Ukrajině

Kyjev

Krizi na Ukrajině a zejména plánovanému pořádání místních voleb řešili v pátek večer prostřednictvím telefonické konference nejvyšší představitelé Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie. Oznámila to ruská agentura TASS.

Foto: Mykola Lazarenko/Ukrainian Presidential Press Service/Handout, Reuters

Zleva ruský prezident Putin, prezident Francie Hollande, německá kancléřka Merkelová a hlava Ukrajiny Porošenko v únoru v Minsku.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin podle ní svým partnerům řekl, že pro urovnání situace je nezbytný přímý dialog Kyjeva s donbaskými separatisty.

Podle TASS se Putin, ukrajinský prezident Petro Porošenko, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande se shodli na tom, že minské dohody podepsané letos v únoru je třeba "v plné šíři a bezpodmínečně" plnit.

Čtveřice státníků debatovala i o ukrajinské ústavní reformě a sociální a hospodářské obnově válkou těžce poznamenaného Donbasu. Předmětem rozhovoru byly i problémy spojené s dodávkou ruského zemního plynu na Ukrajinu.

Volby na dvakrát

Ukrajinský parlament většinou hlasů vyhlásil na 25. října místní volby, které se mají konat po celé zemi, kromě anektovaného Krymu a "okupovaných" okresů Doněcké a Luhanské oblasti na východě země. Uspořádání voleb je důležitou součástí minských dohod o urovnání ukrajinské krize.

V části Donbasu kontrolované vzbouřenci se volby z rozhodnutí parlamentu konat nemají. Separatisté na počátku měsíce ohlásili, že své vlastní místní volby uspořádají 18. října. Prezident Petro Porošenko tento záměr odsoudil jako další nezákonný a podvodný pokus Ruska podkopat mírové dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám