Hlavní obsah

Pozůstalí po obětech z boeingu žalují velitele separatistů, ten se jim vysmál

– Kyjev/Londýn

Pozůstalí po obětech z malajsijského boeingu z letu MH17, který se před rokem zřítil na východní Ukrajině, podali žalobu na bývalého ruského velitele separatistů Igora Girkina zvaného Igor Strelkov, jako na člověka zodpovědného za sestřelení civilního stroje. Pozůstalí požadují 900 miliónů dolarů (asi 22,3 miliardy korun), napsal ve čtvrtek britský list The Telegraph na svém webu. Separatisté obvinění ze sestřelení letounu opět odmítli a Girkin se mu vysmál.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Proruský separatista u trosek malajsijského boeingu

Článek

Girkin alias Strelkov podle žaloby působil u povstalců s požehnáním Kremlu, když jeho jednotka sestřelila Boeing 777 letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru. Všech 298 lidí na palubě zahynulo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žaloba byla podle listu podána ve středu v Chicagu ve jménu pozůstalých po 18 cestujících a opírá se o vyjádření Girkinovy jednotky na ruské sociální síti po sestřelu: „Varovali jsme je – nelítejte po našem nebi.“

Povstalci se tehdy údajně zprvu domnívali, že sestřelili transportní letoun ukrajinského letectva. Vzkaz byl vymazán ihned poté, co se ukázalo, že rebelové nejspíše omylem sestřelili boeing namísto antonova. Veřejně ale separatisté vždy popírali zodpovědnost za zkázu MH17.

Žaloba obviňuje také Kreml, že je za neštěstí spoluzodpovědný, a to nejen kvůli Girkinovi, ale i údajnému dodání rakety, která boeing sestřelila.

Mluvčí mluví o idiotech

Advokát Floyd Wisner se při podání žaloby opírá o americký zákon o ochraně obětí mučení, který umožňuje soudit občany cizích zemí. V žalobě podle Wisnera „nejde o peníze“, ale má přimět Girkina odpovědět na otázky pozůstalých a také přinutit Rusko, aby spolupracovalo s mezinárodní justicí.

Separatisté obvinění opět odmítli. „Vyšetřování ještě není ukončeno. Jakákoli obvinění a žaloby jsou dosud neopodstatněné,“ řekl agentuře Interfax jménem doněckých separatistů Eduard Basurin.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Velitel separatistů Igor Strelkov

„Velitel se nebude vyjadřovat. Jestli jsou ti lidé idioti, tak jsou idioti,“ nechala se slyšet v moskevském rozhlase Girkinova mluvčí a manželka Miroslava Reginská.

Sám Girkin na internetu ironicky napsal, že se cítí být skoro miliardářem, protože „dlužit 900 miliónů je skoro totéž jako mít stovky miliónů“. Kritizoval západní žalobce, jejichž „celá morálka a všechny ,společné lidské hodnoty‘ mají peněžní vyjádření“.

Žaloba jde i proti aeroliniím

Žalovány – ve jménu jedné vdovy – jsou také malajsijské aerolinky za to, že letěly přes zónu válečného konfliktu. Malaysia Airlines se zdržely vyjádření.

Výsledky oficiálního vyšetřování, svěřeného Nizozemsku kvůli národnosti většiny obětí, ještě nebyly oznámeny. Vyšetřovatelé se údajně přiklánějí k verzi o tom, že letadlo zničila raketa odpálená z povstaleckého území, zatímco Moskva se pokouší svalit vinu na Ukrajince.

Malajsie v těchto dnech na půdě Rady bezpečnosti OSN předložila oficiální návrh, aby o viníkovi katastrofy rozhodl mezinárodní soudní tribunál. Rusko ale návrh, který podporují i Nizozemsko a Ukrajina, odmítá – a disponuje právem veta. O rezoluci by se podle médií mohlo hlasovat příští úterý.

Strelkov sám sebe v rozhovorech označuje za profesionálního agenta tajných služeb, nikoli vojenského velitele. Bývalý dlouholetý příslušník ruské tajné policie FSB a vojenské rozvědky GRU působil podle svého vyjádření v bojových operacích v Bosně a v Podněstří i v obou čečenských válkách na přelomu století. Nyní žije v Moskvě, protože Kremlu se údajně znelíbil a z Donbasu byl svými veliteli odvolán.

Anketa

Spolupracuje podle vás Rusko dostatečně na objektivním vyšetření sestřelu letu MH17?
Ano
26,3 %
Ne
73,7 %
Celkem hlasovalo 3480 čtenářů.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám