Hlavní obsah

Amatér našel v Německu sadu zlatých mincí, jsou zřejmě z říšské banky

Lüneburg

Historickou sbírku zlatých mincí v odhadované hodnotě 45 000 eur (1,2 miliónu korun) našel amatérský archeolog na severu Německa. Mince byly zakopány zřejmě v době nacismu nebo krátce po válce, řekli ve středu agentuře Reuters odborníci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Německu našli historické zlaté mince v hodnotě přes milión korunVideo: Reuters

 
Článek

Amatérský archeolog narazil nejprve na deset francouzských, belgických, italských a rakousko-uherských mincí z let 1831 až 1910. Mince ležely v dutině pod stromem u města Lüneburg. Povolaní profesionálové pak odkryli dalších 207 mincí.

„Nález pochází z oblasti v okolí Lüneburg – přesné místo nesdělíme, abychom ho ochránili. Neočekáváme nález dalšího zlata, je ale možnost, že tam jsou další archeologické pozůstatky, které mohou mít velkou hodnotu,“ vysvětlil archeolog Mario Pahlow.

Kromě mincí byly nalezeny dvě pečetě se svastikami, říšskými orlicemi a nápisem Reichsbank Berlin 244. Německá centrální banka se nazývala říšskou v éře nacistů.  Pahlow i další archeologové se proto domnívají, že mince byly součástí zlatých rezerv říšské banky, z níž byly ukradeny.

Podle Pahlowa jsou mince ve skvělém stavu. Objeveny byly už loni v říjnu, ale úřady o nich informovaly teprve nyní. Od neděle budou k vidění na výstavě v lüneburském muzeu.

Reklama

Výběr článků

Načítám