Hlavní obsah

Bojovému letounu Tornado vypadly při přistání na kyperskou základnu dvě rakety

Akrotiri
Aktualizováno

Britské letectvo ve středu ráno částečně evakuovalo základnu RAF Akrotiri na Kypru. Z bojového letounu Tornado se tam při přistání uvolnily dvě řízené střely Brimstone.

Foto: Reuters

Britský letoun Tornado na Irákem

Článek

„Nenastal žádný výbuch a nikdo nebyl zraněn,“ potvrdil mluvčí základny Kristian Gray serveru Cyprus Mail. Vyšetřovatelé zjišťují, jak mohly rakety vypadnout. Mluvčí pouze dodal, že se neuvolnily v závratné výšce několika set stop.

Britové mají na kyperské základně osm bojových tornad, která odtud vzlétají k bojovým úkolům proti Islámskému státu v Iráku. Mluvčí odmítl specifikovat, zda se dotyčný letoun zrovna vracel z mise nad Irákem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Raketa Brimstone je dlouhá 1,8 metru a váží téměř 50 kilogramů. Její hlavní nálož má hmotnost šest kilo.

Po dopadu na cíl nejprve exploduje menší nálož v hlavici a až pak nálož hlavní. Pro útok na lehčí cíle lze na raketu dodatečně namontovat tříštivou a trhavou hlavici.

Související téma

Foto: Reuters

Britské Tornado GR4 na Kypru přel letam proti Islámskému státu

Tornado GR4 bývá obyčejně vybaveno až pěti laserem naváděnými bombami Paveway IV nebo dvěma střelami s plochou dráhou letu Stormshadow. Může ale nést i jiné zbraně včetně střel Brimstone či Alarm Mk2.

Reklama

Výběr článků

Načítám