Hlavní obsah

USA vyšlou na Ukrajinu další armádní instruktory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy hodlají letos na podzim vyslat na Ukrajinu vojenské instruktory k výcviku jednotek ukrajinské armády. Oznámil to v pondělí ve Washingtonu generál Ben Hodges, vrchní velitel amerických pozemních sil v Evropě.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ukrajinští vojáci pálí z granátometu.

Článek

Instruktoři z USA se dosud podílejí jen na výcviku jednotek ukrajinské Národní gardy, které se oficiálně bojů proti proruským povstalcům v Donbasu neúčastní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hodges neupřesnil, kolik vojenských instruktorů Pentagon Kyjevu dodá. V současné době cvičí bojovníky Národní gardy, která spadá pod ukrajinské ministerstvo vnitra,  přes 300 amerických instruktorů. Působí od letošního jara na vojenské základně Javoriv u západoukrajinského Lvova.

USA od počátku konfliktu v Donbasu poskytují Ukrajině zvýšenou vojenskou pomoc, nikoliv ale útočné zbraně. Kromě Spojených států poskytuje Kyjevu podporu ve výcviku, výzbroji a logistice i několik dalších států, zejména Polsko, Litva a Kanada.

Reklama

Výběr článků

Načítám