Hlavní obsah

Maďarsko začalo stavět plot na hranicích se Srbskem

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

U maďarské obce Mórahalom začala výstavba 175 kilometrů dlouhého a čtyři metry vysokého plotu, který má zabránit přechodu nelegálních migrantů ze Srbska do Maďarska. V pondělí o tom informovaly maďarské internetové servery. S výstavbou pomáhají příslušníci maďarské armády.

Foto: MTI

Výstavba plotu má trvat čtyři měsíce.

Článek

Na hranicích asi pět kilometrů od obce Mórahalom se v pondělí objevilo několik desítek nákladních vozů maďarské armády. „Začalo to! Bůh žehnej maďarské armádě,“ napsal na sociální síti László Toroczkai starosta obce Ásotthalom, která leží u nedaleké hranice se Srbskem.

Utečenci na srbsko-maďarské hraniciVideo: Ivan Vilček, Právo

Výstavba plotu má trvat čtyři měsíce. Má se stavět zároveň na osmi až deseti místech. Server hvg.hu uvedl, že další podrobnosti o výstavbě plotu zveřejní ve středu maďarský ministr vnitra Sándor Pintér.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Mórahalom

Investovali miliardy forintů

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v televizi M1 zdůraznil, že plot není namířen proti Srbsku a jedná se o vynucené opatření. „Musíme ochránit Maďarsko i vnější hranice Evropské unie před obrovským tlakem nelegální migrace,“ dodal šéf maďarské diplomacie.

Foto: MTI

Výstavba plotu proti uprchlíkům v Maďarsku

Výstavbu plotu schválil před týdnem maďarský parlament. Okamžitě bylo zahájeno vykupování pozemků, na nichž bude plot stát. Do výstavby plotu investuje Maďarsko 6,5 miliardy forintů (zhruba 570 miliónů Kč).

Agentura MTI napsala, že od pátku do neděle bylo na území Maďarska zadrženo 2858 migrantů, mezi nimi 113 dětí. Většina z nich se na území Maďarska dostala přes hranice se Srbskem.

Anketa

Pomůže Maďarsku nově budovaný plot zastavit příliv uprchlíků?
Ano
94,9 %
Ne
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6780 čtenářů.

Reklama

Související články

V Maďarsku se vzbouřili migranti

Skandováním „Freedom, Freedom” (Svoboda, svoboda) žádali migranti ve čtvrtek večer okamžité propuštění ze záchytného tábora u jihomaďarského města Röszke....

Výběr článků

Načítám