Hlavní obsah

Rumunského premiéra obvinili z korupce a zmrazili mu majetek

Bukurešť
Aktualizováno

Rumunský premiér Victor Ponta byl v pondělí obviněn z korupce, padělání peněz, praní špinavých peněz, daňových úniků, střetu zájmu a křivých prohlášení. Obvinění se vztahují k době, kdy ještě nestál v čele rumunské vlády. Ponta vinu popírá a tvrdí, že obvinění je politicky motivováno.

Foto: Profimedia.cz

Rumunský premiér Victor Ponta

Článek

Ponta byl obviněn po výslechu na prokuratuře. Současně mu zmrazili osobní majetek. Je vůbec prvním obviněným předsedou rumunské vlády.

Politik už v neděli avizoval, že se vzdá předsednictví Sociálnědemokratické strany. „Musím reagovat na novou a zvláštní situaci,“ uvedl a dodal, že nechce straně škodit a vzdává se jejího vedení do doby, než prokáže svoji nevinu.

Obvinění se datují do let 2007 a 2008, kdy Ponta působil jako právník a poslanec. Není jasné, zda bude zatčen. V případě některých obvinění je chráněn imunitou, to se ale netýká daňových úniků a praní špinavých peněz.

Ponta se vrátil do Bukurešti minulý týden po téměř měsíci stráveném v Turecku kvůli operaci kolene. To vyvolalo otázku o jeho způsobilosti vládnout. Premiér údajně o své hospitalizaci neinformoval ani prezidenta Klause Iohannise, natož veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám