Hlavní obsah

Bavorská policie nestíhá registrovat uprchlíky, má zastaralé počítače

Právo, DPA, vpl, PM, ivi
Mnichov

Nejen sílící počet běženců, ale také zastaralá počítačová technika se postaraly, že bavorská policie nezvládá registrace běženců, kteří do země míří přes Rakousko.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Odhadujeme, že od začátku roku nebyly sejmuty otisky asi 45 tisícům lidí, kteří přicestovali nelegálně, ačkoli registraci zákon o azylovém řízení vyžaduje,“ řekl týdeníku Der Spiegel Jörg Radek, předseda německých policejních odborů GdP.

Pokyn nesnímat otisky údajně ústně vydalo spolkové policejní ředitelství v Postupimi.

Radek dodal, že pronikavě rostoucí počty žadatelů o azyl přetěžují bavorskou policii, brzdí ji zastaralá a pomalá technika. Například v Pasově policisté denně zadrží 250 až 300 nelegálních migrantů, přičemž se podle listu nejméně stejný počet pronikne přes hranici, aniž ho policie dopadne. „To je příliš na to, aby je stihli registrovat. Zeptají se jich na jména a poté čtečkou prstů v systému ověří, zda nemají záznamy,“ upozornil Radek.

Otisky se ale neukládají. Běženci jsou poté odesláni ke spolkovému úřadu pro migraci, který je pověřen jejich registrací. „Je otázkou, zda tam vůbec dorazí. Nikdo neví, kam ve skutečnosti odcházejí,“ dodal Radek s tím, že ačkoli bavorské policisty na rakouské hranici někteří jejich kolegové z pohotovostních jednotek, velitelství by potřebovalo ještě nejméně 800 mužů a žen.

Polsko přijalo prvních 157 syrských křesťanů

V noci z pátku na sobotu přiletělo z Bejrútu do Varšavy prvních 49 syrských křesťanských rodin, celkem 157 lidí. Z jejich vlasti je vyštvalo barbarské pronásledování křesťanů ze strany Islámského státu.

„Získali polská víza a je jen na nich, zda požádají o status utečence,“ řekla Ewa Piechotová z Cizineckého úřadu. Jejich přijetí v Polsku ve spolupráci s ministerstvy zahraničí a vnitra zorganizovala nadace Ester vedená Miriam Shadedová původem z polsko-syrské rodiny.

Po vyřízení všech formalit se Syřané, mezi nimiž jsou katolíci, protestanté i pravoslavní, rozjedou do bytů ve Varšavě, Vratislavi, Poznani a Bialystoku, které pro ně pronajaly polské křesťanské církve. „Farnosti budou ze své rok hradit ubytování i stravování a Syřanům pomohou se zařizování na úřadech,“ řekla v neděli portálu Wyborcza.pl Shadedová

Ozbrojence nevpustíme varuje FIDESZ

 „Nebudeme čekat, až se do země pokusí dostat masy ozbrojených přistěhovalců,“ uvedla v sobotu maďarská vládní strana FIDESZ v reakci na slova Márty Pardaviové, šéfky Maďarského helsinského výboru. Ta v pátek řekla, že většina utíká před válkou a diktaturou.

FIDESZ dále zdůraznil, že politické migranty z válkou postihnutých zemí bude Maďarsko nadále přijímat. „Naprostá většina lidí, kteří k nám přichází, jsou ekonomičtí migranti, kteří zneužívají pravidla Evropské unie. Povinností Maďarska je ochránit své občany, vlastní hranice i vnější hranice Schengenu,“ konstatoval FIDESZ.

Někteří vrcholní politici FIDESZ zvažují úpravu azylového řízení tak, aby uprchlíci museli útlak a pronásledování ihned po zadržení sami prokázat, uvedla rakouská televize ORF. „Praxe v nejednom případě bývá taková, že azylové řízení se vleče a úřady nakonec azyl udělí v obavách, že by mohyl šlápnout vedle“, upozornila ORF.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám