Hlavní obsah

Ozbrojenci Pravého sektoru se po násilnostech v Mukačevu odmítají vzdát policii

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinská policie v neděli vyjednává s ozbrojenci, kteří v sobotu zaútočili v Mukačevu na západě země a kteří se prozatím odmítají vzdát. Incident některá média označují jako boj o vliv v západoukrajinské Zakarpatské oblasti mezi nacionalistickým hnutím Pravý sektor a místními kriminálními skupinami.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hořící auta ukrajinské policie nedaleko Mukačeva

Článek

Násilnosti si vyžádaly zřejmě tři lidské životy: dva zabití jsou údajně příslušníci Pravého sektoru, zbývající obětí je civilista. Další čtyři civilisté a šest policistů bylo zraněno.

Ukrajinská tajná služba SBU v neděli na svém webu uvedla, že je připravena podniknout všechny kroky, aby přinutila obklíčené ozbrojence vzdát se. Ministerstvo vnitra jim slíbilo, že budou převezeni do Kyjeva, kde se jim dostane spravedlivého a nestranného vyšetřování. Útočníci již oznámili, že jsou ochotni se vzdát, pokud jim k tomu dá rozkaz šéf ultranacionalistů a poslanec ukrajinského parlamentu Dmytro Jaroš.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Příslušníci Pravého sektoru a ukrajinské policie v Kyjevě.

SBU a ministerstvo vnitra následně Jaroše vybídlo, aby své stoupence ke složení zbraní vyzval, a tím ochránil životy místních obyvatel. Úřady již v sobotu nechaly oblast střetu evakuovat. Prokuratura podle agentury Interfax-Ukrajina prozatím událost vyšetřuje jako "akt teroru".

Spor o vliv

Incident v sobotu podle ruské agentury TASS začal jako spor o vliv v Mukačevu mezi Pravým sektorem a jeho odpůrci. Ozbrojenci zaútočili i na policisty, kteří na místo přijeli. Asi dvacítka útočníků následně z Mukačeva uprchla do lesů u nedaleké obce Lavky, kde jsou v obklíčení. Během přestřelky a útěku bylo zničeno několik policejní aut, stanoviště dopravní policie a také čerpací stanice. Ukrajinská policie uvedla, že útočníci použili vedle střelných zbraní i granáty.

Pravý sektor v prohlášení tvrdí, že jeho členové byli napadeni bandity napojenými na místního zákonodárce Michajla Laňa. Ten se od případu distancoval a říká, že jde o provokaci.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Policejní blokáda nedaleko Mukačeva

Do Mukačeva v neděli podle portálu ukr.media přijeli dva pozorovatelé OBSE s tlumočníkem, aby situaci ve městě prověřili. V plánu mají mimo jiné setkání s místními politiky a obyvateli. Do oblasti údajně odcestoval i Jaroš, aby dohlížel na spravedlivé vyšetřování. Podle médií odletěl z Kyjeva do Užhorodu u slovenských hranic.

Svolali demonstraci a žádají odstoupení ministra

Situace v Mukačevu očividně vyhrotila vztahy mezi Pravým sektorem a vládními úřady. Nacionalistické hnutí již v sobotu začalo burcovat své stoupence a svolalo do Kyjeva demonstraci. Jaroš na internetu napsal, že za událostmi na západě země stojí mimo jiné Laňa, jehož zadržení žádá. Chce také, aby vláda odvolala vedení místní policie a aby z funkce odešel ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov.

Mezitím Pravý sektor podle TASS oznámil, že armáda začala do Mukačeva přemísťovat těžké zbraně a že se jeho členové vojenský konvoj pokusili zablokovat. Nakonec prý ale od blokády ustoupili, protože vojáci se zamaskovanými obličeji byli připraveni střílet.

Mukačevo leží na západě Ukrajiny na hranicích s Polskem a Slovenskem. V době meziválečného Československa bylo součástí Podkarpatské Rusi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám