Hlavní obsah

Srbský premiér přijel do Srebrenice, masakr označil za ohavný čin

Srebremice

Srbský premiér Aleksandar Vučić v sobotu u příležitosti dvacátého výročí masakru v bosenské Srebrenici označil vyvraždění osmi tisíc muslimských (nyní bosňáckých) mužů a chlapců bosenskosrbskými jednotkami za ohavný čin. Informovala o tom agentura AFP, podle které se premiér vyhnul slovu genocida.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Srbský premiér Aleksandar Vučić

Článek

"Dvacet let uplynulo od strašlivého zločinu ve Srebrenici. Neexistují slova, která by mohla vyjádřit žal a lítost nad oběťmi a také hněv vůči těm, kteří tento ohavný zločin spáchali," napsal Vučić v otevřeném dopise.

Vučić se v sobotu v Bosně účastní pietního aktu, při kterém bude na hřbitově v Potočari nedaleko Srebrenice pohřbeno dalších 136 nově identifikovaných obětí krveprolití z roku 1995. Řada států vyslala na ceremonii své delegace; americkou vede někdejší prezident Bill Clinton, tu českou předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Na samém konci války se v červenci 1995 bosenskosrbské ozbrojené síly zmocnily Srebrenice, která byla pod ochranou OSN. Poté v okolí města povraždili až osm tisíc muslimských chlapců a mužů.

Ostatky obětí tohoto masakru byly později nalezeny v různých masových hrobech. Řada lidí se dodnes pohřešuje. Některé zdroje tvrdí, že masakr měl vést generál bosenskosrbských vojsk Ratko Mladić.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám