Hlavní obsah

Polští senátoři schválili zákon o umělém oplodnění in vitro

– Varšava

Polský Senát schválil v pátek zákon o umělém oplodnění metodou in vitro, tedy mimo tělo ženy. Poslanci Sejmu, tedy dolní parlamentní komory, tak učinili již na konci června, zákon proto nyní dostane k podpisu prezident Bronislaw Komorowski. Učinit by tak měl do 5. srpna.

Foto: Petr Horník, Právo

Umělé oplodnění vyhledává stále více žen.

Článek

Komorowski dal tento týden na vědomí, že zákon podepíše, pokud bude ve shodě s ústavou. Prezidentská kancléř k tomu podle agentury PAP uvedla, že takto Komorowského úřad zkoumá každý parlamentem schválený zákon.

Katolické Polsko sice již nyní metodu in vitro umožňuje na vybraných klinikách, v zemi ale dosud chyběl ucelený právní a logistický rámec. Tento způsob oplodnění se stane dostupný také pro nesezdané páry. Proti zákonu se stavěla konzervativní opozice Právo a spravedlnost, která argumentovala tím, že in vitro považuje embryo za objekt a ne za lidskou bytost, což může vést k ničení lidských zárodků.

Nový právní předpis zakotvuje, že metodu in vitro mohou využít manželské i nesezdané páry, pokud jim po dobu 12 měsíců nepomohou jiné postupy. Každý pár může získat nejvýše šest oplodněných vajíček. Ta, která nebudou využita, mohou být po 20 letech nabídnuta k využití, ale nesmějí být zničena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám